2009-08-07 15:33:08• hírek • Parajdi Andrea

Megnyitják a zöldhatárt

A magyarországi Zajta község kezdeményezésére idén augusztus 20-án, először nyílik meg az a zöldhatár, amely a Lázárihoz tartozó Peleske települést és Zajtát köti össze.

Az óváriak már 2007 óta átjárhatnak Csenger településre a zöldhatáron az államalapítás napján. Idén először nyitják meg a határt Zajta és Peleske között, hogy a Szatmár megyei kistelepülés lakói ezen a jeles napon könnyebben juthassanak át a szomszédos országba.

Augusztus 20-án, Lázáriban is ünnepi programot szerveznek, 11 óra 30 perctől a Milleniumi emlékműnél gyűlnek össze, hogy méltón emlékezzenek meg Szent István napjáról - tudtuk meg Roszpapa Csabától, Lázári község alpolgármesterétől, aki abba is beavatott, hogy az ünnepi beszédek elhangzása után mindenki átvonul Peleskére, majd a helyiekkel közösen mennek tovább a zöldhatárra. A határ megnyitására román idő szerint pontban 13:30 perckor kerül sor, ahol a zajtai elöljárók is jelen lesznek. A határ ünnepélyes megnyitása után rendhagyó módon most ezen a helyszínen tartják az új kenyér megszentelését.

Rocspapa Csaba szerint, biztosan sokan fognak majd a magyarországi községbe látogatni -ahol egyébként egész napos programok várják az érdeklődőket -, hiszen korábban a Petei határon átkelve 25 kilométert kellett utaznia annak, aki Zajtára akart átkelni, most alig hét kilométert kell megtenni a zöldhatáron. Egyébként éjfélig tart nyitva tartani a határátkelő.


Augusztus 20-án, először nyitják meg a zöldhatárt Peleske és Zajta között.
Augusztus 20-án a lázáriak a zöldhatáron mehetnek át Zajta községbe, kedvük szerint gyalogosan, kerékpárral  vagy akár autóval is


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: