2012-01-10 13:07:48• hírek • Póti Orsolya

Idén is színvonalas kiállítások várják a múzeumlátogatókat

Az elmúlt évben is különleges kiállításokkal és tudományos konferenciákkal várta az érdeklődőket a Szatmár Megyei Múzeum. Nem csak a megyeközpontban, hanem Nagykárolyban is sikerült történeti enteriőr kiállítást és helytörténeti tárlatot nyitni.

A Szatmár Megyei Múzeum főépülete tavaly mintegy húsz kiállításnak adott otthont, a képzőművészeti részleg, azaz a Vécsey-ház pedig negyven különféle tárlattal várta az érdeklődőket.

„A leglátogatottabb kiállítás a dák királyi karkötőkből és régészeti leletekből nyílt tárlat, melynek a főépület adott otthont decemberben. De nagy volt az érdeklődés a Rákóczi-kiállítás iránt is, mely a Vécsey-házban nyílt a Szatmári béke megkötésének 300. évfordulója alkalmából" - nyilatkozta Szőcs Péter, a megyei múzeum aligazgatója.

A kiállítások mellett két tudományos konferenciát is sikerült megszerveznie a múzeumnak, valamint a Castellum projekt keretében enteriőr kiállítás és helytörténeti tárlat nyílt a Nagykárolyi Károlyi-kastélyban.

A rendezvények magas színvonalából idén sem ad lejjebb az intézmény, ugyanis számos érdekes időszaki kiállítás van tervben. A múzeumlátogatók ezen a héten már két tárlatot is megcsodálhatnak. Szerdán a főépületben nyílik egy vándorkiállítás a Szentpétervári Viaszbábú Múzeum anyagából, péntektől pedig kávétörténeti tárlatnak ad otthont a Vécsey-ház.



A sváb betelepítés 300. évfordulója alkalmából két tárlatot is szerveznek az Ulmi Sváb Múzeum közreműködésével. Az egyik kiállítás kifejezetten a szatmári svábok történetét dolgozza fel, míg a másik a közép-európai svábokkal foglalkozik majd.

A múzeum főépülete az erdélyi gepida leleteknek ad majd otthont, és egyéb érdekes időszaki kiállításoknak. Tervben van egy, az országos műtárgy restaurálásról szóló konferencia megrendezése is, melyen neves szakemberek tartanak előadást.

A Szatmár Megyei Múzeum vezetősége az említett rendezvények megszervezésén kívül tudományos publikációkat, köteteket és ismertető szórólapokat adott ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: