2011-08-29 09:02:35• hírek • MTI

A Louvre falai közt kel életre a pekingi Tiltott Város

A párizsi Louvre Múzeum falai között kel életre idén szeptemberben a kínai császárok egykori lenyűgöző lakóhelyeként szolgáló pekingi Tiltott Város.

A pekingi Palotamúzeum hosszú hónapok óta készül a kínai műtárgyak népszerűsítését célzó nagyszabású kiállításra, amelynek egyedülálló és lenyűgöző darabjai már becsomagolva várják, hogy hajóra rakják őket.
A pekingi Tiltott Város emlékét őrző gyűjtemények közül néhány most először kerül kiállításra a francia művészeti élet központjában. A szeptember végén kezdődő tárlat a hatszáz évvel ezelőtt uralkodott Ming- és Csing-dinasztiák kulturális relikviái között kalauzolja végig a látogatókat.

A kiállításon fegyverek, ruhák, bronztárgyak, jáde kőből faragott szobrok, lakkozott tárgyak, zománccal díszített porcelánok és kerámiák mesélnek a kínai császárok életéről és mindennapjairól - olvasható a China.org.cn internetes portálon.
"Ezúttal összesen 155 ősi műkincset küldünk Franciaországba. Ezek közül 22 az első osztályú nemzeti kincseink közé tartozik, és a portrék, illetve a trónok közül sok még soha nem hagyta el Kína területét. A tárlat egyszerre mutatja be a palota - mint uralkodói lakóhely és mint múzeum - történetét" - mondta Cseng-long (Chenglong), a Palotamúzeum kutatója.

A Louvre néhány termét átalakítják, hogy alkalmasabbak legyen a gyűjtemény befogadására. A tárlatot pedig négy - politikai, művészeti, építészeti és a mindennapi életet bemutató - szekcióra bontva járhatják be az érdeklődők.

A szállítási szakértők megkülönböztetett figyelemmel ügyeltek a törékeny darabokra, amelyek csomagolásához víz-, és rázkódásálló anyagokat használtak a sérülések elkerülése érdekében. A kiállítási darabok három külön szállítmányként fognak megérkezni Franciaországba. Az érdeklődők szeptember 29-től 2012. január 9-éig kereshetik fel a Tiltott Város a Louvre-ban című kiállítást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: