2010-05-13 16:22:01• hírek • Szatmar.ro

Megnyílt a Tűzoltó-torony

Ahogyan azt már megszokhattuk, idén is kinyitották ajtaját a város egyik szimbólumának, az egykori Tűzoltó-toronynak. A hideg évszakokban az érdeklődés-, illetve a nem megfelelő időjárási körülmények miatt mindössze kívülről lehetett megcsodálni, hiszen zárt ajtókkal szembesülhettek az arra járók.

A múlt század elei épületre szép számban kíváncsiak úgy az idelátogatók, mint a helyiek. A mára már „csak" muzeális épületként üzemelő toronynak egykor igen fontos szerepe volt a város életében. A XIX. században Szatmárnémeti házainak egyharmada fából készült, tetejük pedig döntő többségben zsindellyel, illetve szalmával volt fedve. Ilyen környezetben természetesen rendkívül fontos volt a tűzvédelem. A városban működő céhek számára kötelező volt a tűzoltásban való részvétel, valamint a tűzoltáshoz szükséges eszközök megléte.
A város teljes jogú polgárai önkéntes tűzoltó egységet is alapítottak.

Kezdetben a templomok tornyában, később pedig az egykori Pannónia szálló (mai nevén Dacia) helyén álló városháza tornyában teljesítettek megfigyelői munkát a tűzoltók. A városháza 1900-ban történt lebontása után a tűzfigyelést a római-katolikus székesegyház tornyából végezték.

A római-katolikus püspökség megalapításának centenáriumára (1904) Meszlényi Gyula püspök a város közösségének ajándékozta a ma is álló Tűzoltó-tornyot, amelynek építését még 1903-ban elkezdték és 20.000 arany koronába került. A terveket Dittler Ferenc készítette, míg az építő Vajnai Lajos volt. Az elkészült torony 45 méter magas, és egy 33,7 méteres körbejárható erkélyrésszel rendelkezett.

A téglatorony alsó része négyszögletes párkánysorral díszített, a bejárata fölött pedig timpanon helyezkedik el.
A tűzoltóság az elkészült torony közelébe építtette laktanyáját, amelyet 1906-ban fejeztek be.


A bejárat feletti timpanonnal díszített épületrészen hiányos információkat közölnek a táblák
A bejárat feletti timpanonnal díszített épületrészen hiányos információkat közölnek a táblák


Muhi Sándor helytörténésztől megtudtuk, a két világháború között a torony elvesztette funkcióját, mivel megjelent a telefon. Az új technikának köszönhetően már nem volt szükséges a toronyból való megfigyelés. Az 1960-as évek végéig lényegében semmilyen funkciója nem volt az épületnek, a megyésítés után azonban a belügy megerősítésével antennákat helyeztek el a torony tetején. Ekkor terjedt el a városban az a tévhit, hogy rossz állapota miatt nem lehet látogatni az épületet. Az 1989-es forradalom után az épület ismét funkció nélkül maradt, leromlott állapotában. A felújításra szoruló épületet 2005-ben restaurálták, az oldalán eredetileg elhelyezkedő táblák helyét azonban új, csak részleges adatokat közlőkkel helyettesítették.
A Tűzoltó-torony mai állapotában összesen 47 m magas, körerkélye 34 méter, csigalépcsője pedig 154 fokos.

A mai napon kinyitott emlékművet az időjárás függvényében novemberig tartják nyitva. Látogatni keddtől péntekig 12-19 óra között, szombaton 12-16, vasárnap szintén 12-19 óra között lehet, hétfőn pedig zárva tart. A tavalyi árak 1 lejjel drágultak, így a felnőtt jegy 3 lej lett, az eddig 1 lejes diák-, és egyetemista jegy helyett a fiatalok mostantól 2 lejes belépő ellenében látogathatják a város szimbólumát. A tizennégy éven aluliak szülői felügyelettel tekinthetik meg az épület belsejét, és csodálhatják meg Szatmárnémetit madártávlatból.


A felújított Túzoltó-torony ismét várja a látogatókat
A felújított Túzoltó-torony ismét várja a látogatókat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: