2011-05-19 16:22:17• hírek • Póti Orsolya

Megnyílt a Nyári Szalon

Május 19-én nyitotta meg kapuit a Nyári Szalon a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének szervezésében. Összesen száztizenegy képzőművészeti alkotás várja a művészetek kedvelőit június végéig a polgármesteri hivatal galériájában.

Huszonhat szatmári képzőművész alkotásaiból nyílt tárlat csütörtökön a Szatmári Kulturális Napok keretében. A kiállító képzőművészek a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének régi és új tagjai, tehetséges festőművészek, grafikusok és szobrászok.

A kiállítást Gergely Csaba, a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének elnöke, valamint a Sabo Marcel, a Szatmári „Aurel Popp" Művészeti Líceum igazgatója nyitotta meg. Kereskényi Sándor irodalomtörténészt érte az a megtiszteltetés, hogy megosszon a résztvevőkkel néhány gondolatot a művészetről.

Az irodalomtörténész Martin Heidegger, a 20. századi német filozófia egyik legnagyobb hatású egzisztencialista képviselőjének egyik a művészetről szóló munkáját vette mondanivalója alapjául, és kifejtette: Heidegger felfogása szerint a műalkotás nem tárgy, hanem magát a létet az igazság megtörténéseként ragadja meg. A műalkotással valami új jön létre a világ konstellációjában - eseményként történik meg a lét megvilágítódása.

Végezetül Chereches Alexandra, az Alkotóház Ifjúsági szárnyának elnöke kifejtette örömét, hogy az Ifjúsági szárny tagjainak száma is egyre nő, és rendkívül tehetséges diákok jelentkeznek alkotásaikkal, mint például Jenei Gréta, aki május 15-én elnyerte az „arany diplomát" a Nemzetközi „Az én családom" című rajzversenyen.

A Nyári szalonban különböző  stílusú és más-más technikával készült alkotásokat tekinthetnek meg a látogatók. Olajfestmények, akvarellek, pasztellek, grafikák, fotográfiai alkotások és szobrászati művek, azaz összesen száztizenegy képzőművészeti alkotás várja a nézelődőket. A művek tematikája változó: portrék, tájak, csendéletek és a művészi fantázia egyéb szülöttei várnak csodálatra.

Az érdeklődők többek között olyan szatmári alkotók munkáit tekinthetik meg, mint Bakos Károly, Baráth Csaba Attila, Blaga Barbara, Bokor Levente Bódi Andrea, Chereches Alexandra, Deák János, Dragos Vasile, Erli Mária tünde, Fóris József, Gergely Csaba, Gurzau Klara, Jenei Gréta, Kótér Vasile, Kovács Emil Lakatos Miklós, Muresan Bianca, Moldovan Cristina, Podolyák Vilmos, Talpos Erzsébet, Tent Aurel és Tillinger István.



A macskás alkotásokat Jenei Gréta készítette
A macskás alkotásokat Jenei Gréta készítette


Talpos Erzsébet festményei
Talpos Erzsébet festményei


Június 30-ig látogatható a Nyári Szalon
Június 30-ig látogatható a Nyári Szalon


Képgaléria:

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: