2010-08-27 12:15:41• hírek • Szatmar.ro

Kézművesség a PMN-en

Az Aranykapu Kulturális Egyesület idén is kiveszi részét a Partiumi Magyar napok szervezéséből.

Amint azt a magyar napokra kilátogatók már megszokhatták, a szervezők hosszú ideje odafigyelnek arra, hogy a rendezvényen jelen legyenek olyanok, akik számára még fontos a kultúránk, a népszokásaink, néptáncaink, hagyományaink. Az egyik ilyen szervezet az Aranykapu Kulturális Egyesület, akinek tagjai, baráti köre, ha rövid időre is, de évről-évre behozza a kézművességet, a népszokást a szatmáriak életébe.

A Partiumi Magyar Napokon ismét nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a kilátogatók betekintést nyerhessenek abba, miként készülnek például a népi tárgyaink.

Tíz kézműves házikót állítanak fel, amelyekben többek között a nemezelésről, a gyöngyfűzésről, a különböző agyagdíszek (fülbevaló, karkötő, nyaklánc) készítéséről illetve, a rusztikus és magyar motívumos ruhadarabokról tudhatnak majd meg többet az érdeklődők.

A szervezők a kilátogató kicsik számára egy csere-bere vásárral is készülnek, ahol a eladhatják, elcserélhetik az általuk készített kézműves tárgyaikat, illetve megunt, de jó állapotban lévő játékaikat, ruháikat is elcserélhetik egymással. Ennek célja, hogy visszahozzák azt a hangulatot, ami a régi vásárokra volt jellemző és megtanítsák őket alkudozni, vásárt kötni.


Készülnek a házikók a Mesterségek utcájában
Készülnek a házikók a Mesterségek utcájában


A mesterségek utcájában tíz partiumi kézműves lesz jelen, de ugyanakkor székely és magyarországi meghívottak is képviselik majd magukat. A kis vásártér közepén elhelyezett jurtát veszik majd körül az olyan termelők, mint a borászok, méhészek, biogazdálkodók és a már említett kézművesek. A helyszínen elkészített szatmári ételek sem hiányoznak ezúttal a palettáról, hiszen úgy ételekre, mint édességekre lehet majd számítani.

Régi magyar népi játékokat készíthetnek, előadásokat, dokumentumfilmeket, illetve a Magyar népmeséket és Mátyás királyról szóló mesefilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: