2010-09-17 19:20:42• hírek • Szatmár.ro

Megnyílt Vásárhelyi Antal kiállítása

A Szatmárnémetiből elszármazott grafikus tárlatát nyitották meg.

Baráti hangulatban telt Vásárhelyi Antal kiállításának ünnepélyes megnyitója péntek délután a Képzőművészeti Múzeumban. A művész Szatmárnémetiben született 1950-ben, művészettel kapcsolatos tanulmányait 1969 és 1973 között végezte Bukarestben, majd 1973-ban költözött ki Magyarországra. Most 60 évesen tért vissza szülőhelyére, hogy megmutassa, amit elvitt annak idején magában külföldre, most sokkal többet, értékesebbet hozott vissza.

A kiállításmegnyitón Ilyés Gyula polgármester régi ismerősként köszöntötte a grafikusművész. Felszólalt továbbá a tárlat kurátora, Kiss Zoltán - aki szintén Szatmárnémetiből került ki Magyarországra és ott kötött barátságot a művésszel. A beszédek sorát a székelyföldről elszármazott, azóta Budapest IX. kerületének polgármesteri székéig jutó  Gegesy Ferenc folytatta, akinek a jelenléte kitűnő alkalmat adott a megyeszékhely polgármesterének tapasztalatcserére, tapasztalatok megosztására közigazgatási téren, illetve egy esetleges partneri kapcsolat kiépítésére.

A tárlaton Vásárhelyi Antal grafikái és lemeztipográfiái tekinthetők meg, életművének legjobb darabjai - amelynek mint kiderült, egy tárlat nem is elég a teljes bemutatására. A művész egy másik kiállítása is fut jelenleg Magyarországon, ott a Szombathelyi képtárban arat osztatlan sikert fantáziadós, tereket szétbontó majd összeillesztő, architektúrális elemekben bővelkedő alkotásaival.

A megnyitón egyébként elhangzott: Szatmárnémetinek annyi tehetséges szülötte van, akik az idők folyamán külföldre kerültek és komoly sikereket értek el a képzőművészi munkával, hogy érdemes lenne a képzőművészeti múzeumban egy külön szekciót kialakítani számukra.

A rendezvény egy rendhagyó és különleges pillanattal ért véget. A művészt elkísérte egy szintén Szatmárnémetiből elszármazott, a nemzetközi gasztronómiai művészetben sikereket halmozó chéf is, Dr. Dobos Tibor, aki ízletes falatokkal lepte meg a résztvevőket. A chéf a magyarországi csapattal két alkalommal is bronzérmet szerzett a világ legjobb szakácsit felvonultató Gasztrónómiai Olimpián.


Vásárhelyi Andreás alkotásai láthatók a Képzőművészeti Múzeumban
Vásárhelyi Andreás alkotásai láthatók a Képzőművészeti Múzeumban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: