2010-11-05 20:28:23• hírek • Póti Orsolya

Visszasugárzó megfestett varázslat

A Szatmárnémeti Művészeti Múzeumban november 5-én Olajos Béla festőművész  születésének  századik évfordulója alkalmából gyűjteményes tárlatot nyitottak, és bemutatták felesége, Olajos Váczy Magda közös életükről írt "Mielőtt a köd leszáll" című emlékiratát.

Az egykor Szatmárnémetiben alkotó festőművész életművét az Olajos monográfia-kötetet és az Olajos-album szerzője, Banner Zoltán művészettörténész méltatta, a rendezvény házigazdájának szerepét pedig Felicia Grigorescu muzeológus töltötte be.

Olajos Béla 1910. december 2 -án született Gödöllőn. Képzőművészeti tanulmányai alatt olyan mesterektől tanult, mint  Megyer Meyer Antal, Kandó László, Bory Jenő és Aba Novák Vilmos. 1939-ben szerzett festőművészi és rajztanári diplomát, majd a 1940-es bécsi döntést követően Szatmárnémetibe került, ahol tanárnak nevezték ki. Még frontszolgálata előtt ismerkedett meg Váczy Magda újságírónővel, akivel 1944-ben összeházasodott, és a párizsi békét követően sem tértek vissza Magyarországra, hanem végleg Szatmárnémetiben telepedtek le.



Olajos Béla is részt vett 1945-ben a néhány művész alkotásaiból összeállított tárlaton, amely az első szatmári képzőművészeti esemény volt a második világháború befejezése után, és amelyet a szakszervezetek rendeztek a Főtéri Fehér házban. A második Szatmárnémetiben megszervezett  Olajos Béla-kiállítást Erdős Judit  művészettörténésznek köszönhettük, és ez a harmadik, a hazatérés, a 100. évforduló kiállítása, mely családja nélkül nem jöhetett volna létre.

A festőt és alkotásait Banner Zoltán művészettörténész méltatta. "Ebből a gyönyörű kis városból mindenki elvágyakozott, aki többet akart (...) De egyszer csak szembejött egy fiatalember, aki Gödöllőn született, és itt telepedett le. Az ő számára Szatmár ugyanazt jelentette, mint sokunk számára, az elvágyódás repülőterét. De "repülőútjai" során mindig visszatért ide." - mondta el Banner  művészettörténész.

A szatmári születésű művészeti író, költő, előadóművész szerint Olajos Bélát csak azok szerethették, akik megértették őt. Eddig soha senki sem merte megtenni azt a lépést, hogy oda helyezzék el a művészt, ahová megérdemelné: az erdélyi művészek legjobbjai közé. Művészetét nem lehet irányzatokba besorolni. Az impresszionizmustól, a szecesszión és az avantgárdon keresztül eljutott a szürrealizmusig, és megtalálható az expresszionizmus, mely a teljes erdélyi művészetben benne van.  "Ez a varázslat, amit Olajos Béla valamikor megfestett a valóság elemeiből, most visszasugárzik reánk." - mondta végezetül Banner.



A kiállítás megnyitón egyúttal bemutatásra került a művészettörténész által szerkesztett, és ebben az évben kiadott Olajos-album, valamint Olajos Váczy Magda "Mielőtt a köd leszáll" című emlékirata, amelyben leírta azt, ami egykor velük történt, és ezekből az emlékiratokból kapunk választ akkor dilemmáikra.

Felicia Grigorescu muzeológus, a rendezvény házigazdája örömét fejezte ki azért, hogy a múzeum végre ismét szép számban megtelt, és kifejtette, hogy egy ilyen nagyszabású kiállítás hosszú idő munkája. Az eseményt Stier Alexa-Dorottya, az "Aurel Popp" Művészeti Iskola diákjának fantasztikus zongorajátéka tette még színvonalasabbá.  A VII. osztályos tanuló  Korsakov, Grieg, Saint-Saens és Poulenc műveket szólaltatott meg.



Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: