2010-11-12 19:22:13• hírek • Szatmár.ro

Megnyílt Tent Aurel kiállítása

Jubileumi kiállításmegnyitóra került sor november 12-én az Alkotóház Galériában. A kiállító grafikus és festőművész, Aurel Tent,  80-ik életévét tölti be nemsokára. Az ünnepélyes megnyitó keretén belül  oklevelek és ajándékok átadására került sor.

Péntek délután 17 órától Aurel Tent ünnepélyes tárlat megnyitója vette kezdetét a Szatmárnémeti Alkotóház Galériában. Mielőtt még Gergely Csaba, az Alkotóház Képzőművészek Egyesületének elnöke  megnyitotta volna a kiállítást, számos felemelő momentumban részesült a közönség és a nem utolsó sorban az ünnepelt művész.

A megnyitón többek között részt vett Adrian Stef megyei tanácsos, Deac Mircea, a Művészeti Iskola igazgatója, Felician Pop igazgató és a képzőművészek egyesületének tagjai. A köszöntőbeszédeket követően ajándékok átadására került sor, valamint oklevelekben is részesült a mester. Versben és zenében sem volt hiány, hiszen László Róbert költő egy újabb versével örvendeztette meg a 80 éves művészt, és az "Aurel Popp" Művészeti Líceum  egyik diákja Handel darabot adott elő klarinéton. 

Aurel Tent Nagyváradon született; általános iskoláit Temesváron végezte, majd 1950-ben elvégzi a Székelyudvarhelyi Elméleti Líceumot és beiratkozik a kolozsvári Ion Andreescu Szépművészeti Egyetemre, melyet el is végez, majd Bákóban elvégzi a Művészeti iskolát és két évig a bákói egyetemet. A Bákói Művészek Egyesületének tagjaként részt vesz az egyesület kiállításain, és számtalan díj kitüntetettje lesz.



2000-ben Szatmárnémetibe költözik és rögtön beleveti magát a művészeti életbe; a Szatmári Képzőművészek Egyesületének tagjaként részt vesz kiállításokon, és egyéni kiállításokat is szervez. 2003-ban a Gyulafehérvári Országos Képzőművészeti Szalon díjazottja, 2005-ben pedig megnyitják első kiállítását Ausztriában. A Szatmárnémetiben kifejtett tevékenységéért megkapta a Szatmár Megyei Művészetet irányító központól a „A Művészet nagy öregje" címet.

Aurel Tent úgy grafikus, mint festőművész. Grafikáit és főleg akvarelljeit nagyfokú finomság, a vonalak rafinált játéka és a színek vibrálása jellemzi. Ugyanez mondható el festményeiről is. Alkotásai a mester humanitásáról, emberszeretetéről, a román népművészet, falú iránti szeretetéről és ragaszkodásáról árulkodnak. Színei vibrálnak, szívesen használja az egymás mellé kent hideg és meleg árnyalatokat. Színvilágára a kékek, lilák használata a jellemző. Képein a háttér színvilága is főszereplő, felületén nincs egy felületnyi elhanyagolt rész sem. A háttér, a természet, az ember egy egész.

A 22 alkotást tartalmazó tárlatot  január 5-ig tekinthetik meg az érdeklődők.



Képgaléria:


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: