2014-12-09 18:18:09• hírek • Szatmár.ro

Megnyílt Szodoray Parádi Hajnalka kiállítása

Az ismert szatmári képzőművész szobrai, grafikái és festményei láthatók a Vécsey-házban.

Barátok, egykori és jelenlegi tanítványok, kollégák, családtagok és természetesen a sajtó képviselői is részt vettek kedden, a Képzőművészeti Múzeumban megnyitott kiállításon, amelyen Szodoray Parádi Hajnalka sokféle alkotását  láthatjuk. A leginkább szobrászművészként ismert alkotó a tárlatban grafikákat és festményeket is bemutatott.

A megnyitón Muhi Sándor képzőművész, egyetemi tanár és helytörténész beszélt a művésznő karrierjéről, alkotásairól.

"Szodoray-Parádi Hajnalka a kolozsvári művészeti líceum növendéke volt, ahol az ott tanító Elaş Doinától szerezte első ismereteit a szobrászatról, a képzőművészeti egyetemen az ismert román alkotó, Romul Ladea volt a mestere. A hetvenes évek elejétől tanárként dolgozott az akkor frissen létesült szatmári művészeti líceumban, illetve a művészeti iskolában. Több száz fiatal nevelt kitartással, komolysággal, legjobb tudása szerint az évtizedek során a művészet szeretetére, tiszteletére. Úgy gondolom, az alkotómunka mellett ez a legfontosabb, leglényegesebb tevékenysége. (...) Megítélésem szerint befejezettnek még korántsem tekinthető életművének a szoborportrék a legfajsúlyosabb, szakmailag is figyelemre méltó darabjai. Ezek közül megemlíteném a következőket: Önarckép, Fiatal leány, Albert György és Ady Endre portréja. Itt a realista, letisztult lírai hangvételt olykor az impresszionista vonásokat sem nélkülöző felületképzés, illetve erőteljes, expresszív formai kiemelések váltják. Követ farag, mintáz, patinázott gipsz szobrokat, égetett agyag plasztikákat készít, a Kiss Gedeont ábrázoló köztéri mellszobra bronzból van. Domborművei közül a Szilágyi Domokost, illetve a fiatal leányt ábrázolót emelném ki" - mondta el beszédében Muhi Sándor.

Sike Lajos újságíró is felszólalt: kiderült, hogy Szodoray Parádi Hajnalkát kérték fel gróf Széchenyi István köztéri szobrának az elkészítésére. A szobor - Sike elmondása szerint - remélhetőleg bő egy éven belül le is lesz leplezve.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: