2011-06-02 17:18:32• hírek • Póti Orsolya

Megnyílt Hiripi Zsuzsanna kiállítása

Kerámiából készült díszeket, fali lámpákat és különleges maszkokat foglal magába az a tárlat, amely június 2-án nyitotta kapuit a Szatmári alkotóház Galériában. Az érdeklődők ezúttal Hiripi Zsuzsanna korongozó mester munkáit csodálhatják meg.

Újabb életműkiállításnak ad otthont közel egy hónapon keresztül a Szatmári Alkotóház Galéria. Míg egy nappal ezelőtt Tillinger István festőművész alkotásait vehették szemügyre a művészetkedvelők, csütörtök délutánra már Hiripi Zsuzsanna mester munkái díszítették a galéria falait.

A korongozó mester hetvenedik születésnapja alkalmából nyílt kiállítás számos figyelemreméltó kerámiából készült fali lámpát, plakettet, maszkot és fali díszt foglal magába. Hiripi Zsuzsanna a Szatmári Művészeti Iskolában tanult szobrászatot Sneil mester, majd Csapó Sándor irányítása alatt. 1969-től vonzza a fazekasság, bejár a Szamos Szövetkezet korongozó műhelyébe, kezdetben virágcserepeket készít, majd a többi fazekas mesterrel népi tárgyakat - cserepeket, csuprokat, tányérokat, fazekakat - készít vásárokra.

1970-től egyedül marad a korongozó műhelyben, ezt a mesterséget művészi szintre fejleszti: csodálatraméltó vázák, hamutálcák, tálak, lámpák és plakettek tanúskodnak minderről. Ekkor fejleszti ki a forma és színvilágát, amely a romániai kerámiavilág egyedi színfoltjává válik. Hiripi 2008-tól a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének tagja. Vallja, hogy a kerámiának funkcionális szerepe van a mindennapi életben. Tiltakozik az ellen, hogy művésznek szólítsák, büszkén vallja, hogy ő mester, a korongozás mestere.

A kiállítást Gergely Csaba a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének elnöke nyitotta meg, majd köszöntőbeszédet mondott Adrian Stef alelnök, Deac Mircea iskolaigazgató és Felician Pop igazgató. A mestert Kereskényi Sándor irodalomtörténész méltatta, Adrian Stef pedig érdemoklevelet nyújtott át neki a Megyei Tanács részéről. Ezúttal is közreműködtek a Művészeti Iskola diákjai: Koncz Kriszta és Löchli Eliza zongorajátékát hallhatta a közönség.





Képgaléria:

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: