2011-12-07 17:03:11• hírek • Czinzel László

Megnyílik a Keleti Kapu - út lesz Garbolc és Szárazberek között

Szerdán Szatmárnémetiben tartották az útépítési pályázat nyitókonferenciáját.

A Szatmár Megyei Tanács nagy gyűléstermében szerdán került sor a "Keleti-Kapu - szilárd burkolatú kapcsolat Garbolc és Szárazberek között" elnevezésű projekt nyitókonferenciájára. Az eseményre több vendég is érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településről, amely légvonalban alig néhány kilométerre van Szárazberektől, ám a Schengeni övezethez való csatlakozásig és az út elkészültéig még jóval hosszabb utat kell megtenni a szomszédoláshoz. A projektindítón jelen volt többek között Nagy Roland, Garbolc község polgármestere és Tilki Attila, a Fehérgyarmati kistérség elnöke is.

A magyarországi polgármester elmondta: Garbolc eddig meglehetősen elszigetelt falu volt, hiszen messze esik Nyíregyházától és  határ választja el őket a romániai településektől. De ez most megváltozhat: az új úttal néhány perces távolságra lesz Szatmár megye, így megnyílik számukra a piac a román oldalon, noha eddig is sokan jártak át vásárolni vagy éppen terményeiket eladni Szatmár megyébe. A garbolciak visszatérő vendégek az Északi Színházban is, bár az út eddig "egy fél előadásnyi" hosszúságú volt.

A most bemutatott határon átívelő együttműködés során a Szárazberek és Garbolc között még néhány évtizede létezett közúti összeköttetést teremtik újra, megszüntetve a két település elzártságát. Az út azonban csak a Schengeni csatlakozás után lesz járható, ugyanis a projektben nem szerepel határátkelőhely létrehozása. Az útszakasz 2,16 kilométer, ebből 0,44 kilométer a romániai oldalon, 1,72 kilométer pedig a magyar oldalon van. A projekt teljes költségvetése 1,23 millió euró, a  fő partnere pedig a magyar fél.

A román fél költségvetése 278,6 ezer euró, amiből 236,8 ezer euró vissza nem térítendő hitel - a román kormánynak így 36 ezer eurós összeget kell befektetnie, a Szatmár Megyei Tanácsnak pedig 5,5 ezer eurót. A magyar oldalon jóval nagyobb ez az összeg: itt 990 ezer euró a költségvetés, a magyar kormány 140 ezer euróval kell beszálljon a projekt megvalósításába, Garbolc községnek pedig közel 8 ezer euróval.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: