2011-04-16 19:15:55• hírek • MTI

Megnőtt a legnagyobb főemlős populációja

Nemcsak túlélte az elmúlt évek háborúit, hanem létszámában növekedett is a keleti síkvidéki gorillapopuláció a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Kahuzi-Biega Nemzeti Parkban - derült ki a Wildlife Conservation Society (WCS) szakembereinek vezetésével a térségben végzett gorillaszámlálás adataiból.

A számlálást 2010 végén végezték az amerikai székhelyű természetvédelmi szervezet és a helyi Institut Congolais pour la Conservation de la Nature (ICCN) szakemberei a Kahuzi-Biega Nemzeti Parkban, ahol 181 egyed nyomait találták meg szemben a 2004-ben feljegyzett 168 egyeddel.

A keleti síkvidéki gorilla (Gorilla beringei graueri), amely a híres hegyi gorillák "unokatestvére", a legnagyobb élő főemlős. Vadonban már csak a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő erdőkben él. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján végveszélyben lévőként tartják számon, egyedszáma kevesebb mint négyezer.

Az egyedszámlálást végző csapat a nemzeti park mintegy 600 négyzetkilométeres hegyvidéki területét vizsgálta át. A park síkvidéki része megközelíthetetlen a szakemberek számára az állandó fegyveres konfliktus miatt. A csoport a gorillák által épített fészkeket számolta (mivel az állat minden éjszaka készít magának fészket), és az azok közelében található állati ürülék nagyságát vizsgálta. Utóbbiból megállapítható, hány felnőtt, fiatal és gyerekállat van az adott gorillacsoportban. Ezen adatokból határozták meg az állatok egyedszámát - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.



A keleti síkvidéki gorilla, Gorilla beringei graueri


A WCS szakemberei az 1950-es évek óta figyelik a térségben a gorillapopuláció alakulását. A hegyvidéki területeken a keleti síkvidéki gorillák száma az 1970-es években feljegyzett 223-ról 250-re nőtt az 1990-es évek elejére, majd meredeken 130-ra zuhant 2000-re, miután kitört a polgárháború a térségben.

"Annak fényében, hogy nem tudtuk felmérni a teljes magashegyi térséget, reménykedünk abban, hogy minimum számításunknál, a 181 egyednél több állat is él" - mondta Andy Plumptre, a WCS egyik igazgatója.

A gorilláknak négy alfaja ismert: a nyugati síkvidéki gorilla, a Cross-folyami gorilla, a keleti síkvidéki gorilla és a hegyi gorilla. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listája szerint ezek közül három kihalófélben lévő, egy pedig végveszélyben lévő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: