2010-04-22 22:56:20• hírek • Szatmar.ro

Megmozdultak a Pannónia szállóért

Több, mint kétszázan gyűltek össze csütörtök délután fél hétkor a volt Pannónia szálló előtt, hogy nemtetszésüket fejezzék ki a város egyik szimbólumának átalakítása miatt.

Amint arról szerdán már beszámoltunk, a város polgármestere a Szatmar.ro-nak elmondta, hogy az épület komoly átalakításokon fog átmenni, melynek pozitív, de ugyan akkor negatív vonzata is van. Pozitívuma az, hogy a befektető felvállalta a szálló eredeti állapotának helyreállítását, negatív hozadéka pedig az a felháborító építkezés, amellyel a Ruha István nevét viselő aluljárót elkezdték beépíteni. Sokunkban felvetődik a kérdés, hogy ki, milyen jogon és milyen engedéllyel kezdett neki a munkálatoknak. A válasz erre a kérdésre sajnos nagyon egyszerű... üzletemberek, akik hivatalos engedélyekkel rendelkeznek.

Érdekes kérdés lehet az is, hogy kihez tartozik a szóban forgó terület? A telekkönyvi kivonatot gondolom nem sokan látták eddig, így egyelőre csak elgondolkodni tudunk arról, hogy az eddig közterületnek hitt aluljáró több évtized után egyik pillanatról a másikra magántulajdonú lett. Hiszen az aluljáró a szálloda egy részéből lett képezve, tehát vagy az épület ezen része van legálisan egy közterületen, vagy nem közterület az amit eddig annak hittünk.

Ennek minden esetre igyekszünk utánajárni, hogy kiderüljön végre, hányadán is áll a Pannónia szálló ügye. A Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium vezetőjét Kelemen Hunort többször is próbáltuk elérni a mai nap során, telefonján azonban titkárnője minden alkalommal közölte velünk, hogy a szaktárca vezetője jelenleg tárgyaláson van. Így tehát egyelőre nem sikerült megtudnunk a minisztérium álláspontját a szatmári örökséggel kapcsolatban.


A Pannónia a miénk!
A Pannónia a miénk!


A villámmegmozduláson azonban a civileken kívül sikerült néhány helyi politikussal is szóba elegyednünk. Pataki Csaba alprefektustól megtudtuk, az építkezési tervet nem a helyi műemlékvédelmi bizottság hagyta jóvá, hanem vagy a regionális, vagy az országos hatóság.
Az építkezések bár legálisan zajlanak, hiszen engedélyeztetve vannak a tervek, több helyi politikus is ellenzi az épület eredeti külsejének megváltoztatását, közölte Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

Mint kiderült, a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia épületének jogi helyzete sem tisztázott. Fátyol Rudolf igazgató elmondta, 1998-ban a szálloda telekkönyvében az összterület már 4032 négyzetméternek volt megállapítva, ami  elméletileg magába foglalta a filharmónia épületét is, amit akkor egyesek nem vettek, illetve nem akartak észrevenni. Így most bizonyos személyek igényt tartanak a filharmónia épületére is.

Bár egyelőre nehéz átlátni a szálloda körül gyűrűződő ügyeket, az viszont mindenki számára világos, hogy a külső átépítés a város egyik legszebb épületének kárára megy. A szatmári lakosok remélik hogy felhívásaikkal sikerül elérniük, hogy akár miniszteri ráhatással is, de állítsák vissza a szálloda és az aluljáró eredeti állapotát.


A Pannónia a miénk!
A Pannónia a miénk!


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: