2009-11-19 14:01:30• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Megmozdul az erdélyi Magyar Gárda

Az egykori Székely Hadosztályról akarnak megemlékezni december 1-jén Kolozsvár főterén az Új Magyar Gárda "székely szakaszának" tagjai - írta csütörtöki számában a Krónika.

Az erdélyi napilap értesülése szerint Románia és Erdély egyesítésének évfordulóján az "Új Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Mozgalom Győri Wass Albert zászlóaljának székely szakasza" mindössze tucatnyi felvonulóval készül az eseményre, amelyet ugyanakkor a kincses város polgármesteri hivatala nem engedélyezett.

Keresztes Nándor, a szervezet szóvivője alapnak elmondta: "Fel kell vállalnunk a történelmet, és jogunk van megemlékezni a Székely Hadosztály alakulásáról".

Egy internetes történelmi portál szerint a Székely Hadosztály név arra a katonai egységre vonatkozik, amelyet 1918. december 1. után, "az Erdélybe betört román csapatok" elleni védekezésként hoztak létre a Kolozsvári Hadosztály együtt maradt törzséből, amelyhez csatlakoztak az Erdélyben szerveződött alakulatok.

A megemlékezés szervezői tervezett megmozdulásukkal kapcsolatosan utalnak az Új Jobboldal (Noua Dreapta) elnevezésű román szélsőjobboldali szervezet ugyancsak december elsejére Sepsiszentgyörgyre összehívott felvonulására. Ez utóbbi a "magyarok szeparatizmusa" ellen kíván tüntetni a román nemzeti ünnep alkalmából, hangsúlyozva, hogy - mint internetes portálukon olvasható - "az úgynevezett Székelyföld román föld volt, az most is, és az is lesz mindig".


Megmozdulást szervez Kolozsváron az Új Magyar Gárda ''erdélyi szakasza''
Megmozdulást szervez Kolozsváron az Új Magyar Gárda ''erdélyi szakasza''


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: