2010-08-21 10:10:27• hírek • MTI

Megmentik a vadmacskákat

Házimacskák segítségével kívánják megmenteni a skóciai vadmacskát, amelyből kevesebb mint négyszáz él már csak a természetben.

A rejtett életmódú ragadozót épp a házimacskával történő keveredés sodorta a kihalás szélére. Skót kutatók most szövetmintákat vennének a vadmacskáktól, hogy amikor majd a technológia fejlettségi szintje azt már lehetővé teszi, növelhessék létszámukat. A kutatók ennek érdekében olyan új klónozási technikákat terveznek kifejleszteni, amelyek a házimacska nemi szerveiről rendelkezésre álló tudáson alapulnak - írja The Daily Telegraph internetes kiadása.

A Skót Királyi Zoológiai Társaság és az Orvosi Kutatótanács edinburghi humán szaporodásbiológiai egysége révén megvalósuló program eredményeit más veszélyeztetett állatfajok megmentésére is fel lehetne majd használni. Iain Valentine, a zoológiai társaság igazgatója azzal indokolta a lépést, hogy fogytán az idő az állatok természetben való megőrzésének kidolgozására, ezért döntöttek a sejtek gyűjtése és lefagyasztása mellett. Szerinte sok természetvédő még nem mérte fel, hogy milyen lehetőségek rejlenek az új szaporodásbiológiai módszerekben a veszélyeztetett fajok fenntartása terén.


Megmetik a skóciai vadmacsákat
Megmetik a skóciai vadmacsákat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: