2010-12-15 13:01:06• hírek • MTI

Megmentik Monica Iacob Ridzit?

Elutasította a parlament képviselőháza a főügyésznek azt a kérését, hogy a vádhatóság bűnvádi eljárást indítson Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági és sportminiszter ellen, akit hivatali visszaéléssel, sikkasztással valamint okirathamisítással gyanúsítanak.

Ridzi tavaly júliusban nyújtotta be lemondását, miután felrótták neki, hogy a minisztérium egyrészt túl sok pénzt, 730 ezer eurót költött az ifjúság napja alkalmából szervezett szabadidős és sportrendezvényekre, másrészt viszont felmerült annak az alapos gyanúja, hogy a pénz jelentős része valójában nem a szervezési költségeket fedezte.

A volt tárcavezető jelenleg a Demokrata Liberális Párt (PD-L) parlamenti képviselője, és 2008 decemberétől 2009 júliusáig töltötte be az ifjúsági és sportminiszteri posztot. A román törvények szerint az ügyészség nem indíthat bűnvádi eljárást azon jelenlegi vagy volt miniszterek ellen, akik képviselői vagy szenátori mandátummal is rendelkeznek. Ezért kellett kérnie a román főügyésznek a képviselőháztól az ügyészségi vizsgálat kiterjesztésének jóváhagyását.

Emil Boc miniszterelnök, aki a kormánykoalíció fő erejét képező PD-L elnöke is, a szavazás előtt kijelentette: a demokrata pártiak nem fogják megakadályozni az igazságszolgáltatás munkáját. A voksolás előtt Traian Basescu államfő is arra kérte a képviselőházat, hogy Ridzi esetében engedélyezze az ügyészségi vizsgálat kiterjesztését, hiszen a főügyész kérésének megtagadása tovább ronthatja Románia megítélését az Európai Unióban, és kedvezőtlenül befolyásolhatja az országnak a schengeni övezethez való csatlakozását, amiről az Európai Bizottság  várhatóan tavasszal dönt.

Ennek ellenére a képviselőház 109 "nem" 99 "igen" szavazat valamint 14 tartózkodás mellett elutasította a vizsgálat kiterjesztésére vonatkozó ügyészségi kérést, akárcsak számítógépek átkutatására vonatkozó kérést is. A kormánypárti és az ellenzéki parlamenti pártok egymásra hárítják a felelősséget, hiszen a szavazás titkos volt, így nem lehet megállapítani, mely képviselők voksoltak az ügyészségi kérés jóváhagyása ellen.


Monica Iacob Ridzit a képviselőház menti meg?
Monica Iacob Ridzit a képviselőház menti meg?


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: