2010-09-25 12:36:59• hírek • MTI/dpa

Megmenekül a floridai puma

Megháromszorozódott a floridai puma állománya az utóbbi években annak köszönhetően, hogy visszavadították a vadmacska néhány texasi példányát.

Az állatok genetikai állománya is jelentősen javult azóta - közölték biológusok a Science című amerikai tudományos lapban.
A floridai pumából (Puma concolor coryi) a kilencvenes évek elején még csupán 20-25 példány élt, ezek közül is néhány állat szívbetegségben szenvedett, és spermiumának minősége sem volt megfelelő. Miután a genetikusok attól tartottak, hogy a kis csoporton belüli beltenyészetnek súlyos hatásai lesznek, 1995-ben a közeli rokonnak számító texasi puma (Puma concolor stanleyana) nyolc nőstény példányát visszavadították, hogy az állatok keveredjenek.

Warren Johnson, az amerikai Frederickben lévő Nemzetközi Rák Intézet genetikai sokszínűséggel foglalkozó laborának munkatársa szerint az eljárás sikeres volt. A legfontosabb eredménynek azt nevezte, hogy a pumák genetikai sokszínűségének értéke megkétszereződött, és jelentősen csökkentek a populációban a beltenyészet jelei.
Craig Packer, a Minnesotai Egyetem ökológusa a lapban hangsúlyozta, hogy fogságban élő állatoknak a természetbe való visszaszoktatása meglehetősen nehéz és drága procedúra, ezért ez a legvégső megoldás egy veszélyeztetett faj megmentése érdekében.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: