2007-05-21 17:50:43• hírek • Szatmar.ro

Meglepő bejelentést tett Markó Béla

mbkHétfőn Markó Béla bejelentette: lemond kormányfő- helyettesi tisztségéről.

Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: lemond kormányfő-helyettesi tisztségéről.

Az ország számára most a politikai stabilitás megteremtése az elsődleges: az RMDSZ továbbra is részt kíván venni a kormányzásban, ugyanakkor az az álláspontja, hogy jelen pillanatban nem biztosítható a kormányzás hatékonysága, ehhez ugyanis egy stabil, átlátható parlamenti többségre és politikai stabilitásra van szükség – hangsúlyozta Markó Béla. A szövetségi elnök bejelentette: ebben az időszakban még megőrzi miniszterelnök-helyettesi tisztségét, de mihelyt sikerül megteremteni a politikai stabilitás feltételeit, lemond kormányfő-helyettesi tisztségéből, és kizárólag a szövetségi elnöki tisztséggel járó feladatokra, a szervezet és a magyar közösség közötti hatékony kommunikáció megteremtésére kíván összpontosítani.

Úgy értékelte, a népszavazáson való rendkívül alacsony, mintegy 43%-os részvétel egy igen komoly figyelmeztetést jelent az egész romániai politikum számára, ugyanis ez azt bizonyítja, hogy a romániai társadalmat nem érdeklik a politikai viták, de egyben egyértelmű jele annak is, hogy alapvető különbségek vannak a lakosság és a politikum prioritásai között. Leszögezte: a politikai élet szereplőinek most már valóban a társadalom igazi gondjaival, prioritásaival kell foglalkozniuk, többek között az uniós csatlakozással kapcsolatos azonnali teendőkkel, az uniós forrásfelhasználás hatékonyságának növelésével, a közigazgatás és az igazságszolgáltatás átfogó reformjával.

A magyarság népszavazáson való részvételének adatait értékelve arra mutatott rá: az igen alacsony, alig több mint 2o%-os részvétel igen fontos jelzése annak, hogy a magyar közösség még kevésbé tartja fontosnak az államelnöki intézményt, és az állandó viták miatt eltávolodott a politikától. Ez azonban az RMDSZ számára is figyelmeztető jel, hogy a kampány során gondok merültek fel a Szövetség kommunikációjában, és nem sikerült egy egyértelmű üzenetet megfogalmazni a referendum jelentőségéről.

Az RMDSZ tisztségviselői ellen indított ügyészségi eljárások kapcsán bejelentette, azt kérte a kormány tagjaitól, hogy vállaljanak szolidaritást az RMDSZ érintett politikusaival, az ilyenszerű ügyészségi eljárások ugyanis nemcsak az RMDSZ, hanem végsősoron az egész kormány ellen irányulnak - Úgy gondolom, hogy ez egy rendkívül veszélyes helyzet, amikor  az ügyészség, vagy az igazságszolgáltatás más intézménye próbálja megmondani, hogy melyek egy kormány, a megyei és helyi önkormányzatok prioritásai. A kormány és az önkormányzatok feladata és hatásköre eldönteni ezeket a prioritásokat, azt, hogy mely iskolát, óvodát kell feljavítani, milyen utakat kell helyreállítani. Az, aki bizonyos döntések időszerűségét, helyességét támadja, az gyakorlatilag a hatalommegosztás elvét sérti  – szögezte le, hozzátéve: a vádak alapján egyértelműnek látszik, hogy az ügyészség nem a tisztségviselők által hozott döntések törvényességét, hanem ezek helyességét firtatja, ez pedig nem büntetőjogi kérdés – mutatott rá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: