2018-09-14 11:36:17• hírek • Bede Emőke

Meglepő adatok: 2018 első felében nem a gyorshajtók okozták a legtöbb balesetet

Fotók forrása: Szatmár.ro archívum
Fotók forrása: Szatmár.ro archívum

Pénteken elrajtolt a „Bizonyosodj meg róla, hogy jó úton jársz!” című projekt, melyet a Szatmár Megyei Rendőrség kezdeményezett a közúti balesetek számának csökkentése érdekében.

A kampányt elindító sajtótájékoztatón a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség vezetője, Daniel Stan elmondta, Románia sajnálatos módon EU-s szinten is az elsők között van a balesetek számát és súlyosságát illetően. Mivel 2020-ig 50 százalékkal csökkenteni kellene a halálos balesetek számát, a szatmári egyenruhások egy nagyszabású, egy éven át tartó ellenőrzési és prevenciós hadjáratot indítanak, mely nem csak Szatmárnémetit, hanem a teljes megyét is érinti majd.
 

A projekt első lépéseként a rendőrség nyilvánosságra hozta a 2018-as év első felében történt balesetek statisztikáit. Meglepő módon nem a gyorshajtók és az ittas vezetők okozták a legtöbb közúti szerencsétlenséget, hanem a gyalogosok. Az idei év első hat hónapjában regisztrált balesetek közül 19-et a felelőtlen módon, az autók között szlalomozva közlekedő gyalogosok okoztak. A toplista második helyére 18 balesettel a gyorshajtók és a részeg sofőrök közös kategóriája került. 16 olyan baleset is volt az idén, melynek során nem adták meg a gyalogosoknak az elsőbbséget. A körültekintés nélküli irányváltás 9 balesetet okozott, 8 pedig amiatt történt meg, mert a sofőr épp valami mással volt elfoglalva, azaz telefonozott, a rádiót babrálta, stb. A biciklisták számlájára 4 baleset írható, a szekeresekére pedig 2. Végül, de nem utolsósorban volt egy olyan baleset is, melynek során a sofőr figyelmetlenül hajtott fel a vasúti sínekre.



Bár ebben az évben is számos balesetről számolhattunk be, Daniel Stan mégis egy pozitív hírről tájékoztatta a sajtót: a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 19 balesettel kevesebbet regisztráltak a közlekedési osztályon. Lehet, hogy ez elsőre semmitmondó adatnak tűnhet, az azonban már nem, hogy ez azt jelenti, 10-zel kevesebben vesztették életüket az utakon. A súlyos sérültek száma 30-cal, a könnyebben sérültek száma pedig 5-tel esett vissza.
 

A kampány célkitűzése, hogy e számok tovább csökkenjenek, épp ezért az előttünk álló egy évben folyamatosan tájékoztatják majd a sofőröket a balesetek és a különféle bűncselekmények lehetséges következményeiről, a gyalogosokat pedig a kötelességeikről és a rájuk háruló felelősségről.
 

Ugyanakkor a kampány különös figyelmet fordít majd a 12. osztályosok, azaz a leendő vagy a frissen jogosítványt szerző fiatalok informálására és felelősségteljes sofőrré nevelésükre is. Egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező sofőr vezetési szokásait ugyanis már nehéz megváltoztatni, de a fiatal generáció okításával talán a jövőben biztonságosabb lehet megyénk közúti forgalma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: