2014-02-28 02:21:06• hírek • Kocsis Zoltán

Olasz párharc és városi derbi az Európa Liga következő fordulójában

A kedvező előjelek ellenére végül csak az egyik magyar kapusnak és csapatának sikerült továbbjutnia az Európa Liga legjobb 16 csapata közé. Kiestek a románok is - csak két olyan játékos maradt, akik honfitársukkal felálló csapatokkal játszottak. Az est két legnagyobb meccsét Frankfurtban és Szófiában játszották, a legnagyobb meglepetés pedig Donyeckben született.

Ejtsünk előbb néhány szót a magyar fiúkról. Gulácsi Péter és csapata, az osztrák listavezető Salzburg már az első meccsen óriási szenzációt okozva 3-0-re legyőzte az Ajaxot, ráadásul Amszterdamban. Az osztrákok a visszavágón sem kímélték holland ellenfeleiket, ugyanúgy berámoltak egy hármast - az Ajaxnak csak a szépítésre futotta erejéből. A másik magyar érintett, Köteles László belga csapata, a Genk szintén kedvező helyzetből, gól nélküli döntetlent követően várhatta az Anzsi Mahacskala elleni hazai visszavágót. Az első rossz jel akkor jelentkezett, amikor kiderült: sérülés miatt Köteles nem állhat kapuba. Aztán Tshimanga saját kapujába talált, egy újabb kapitális védelmi hiba pedig végleg ellehetetlenítette a belgákat.

A román játékosok közül Vald Chiriches és Alexandru Vlad sem kapott szerepet a Tottenham - Dnyipro összecsapáson, amelyen a londoniak csak nehezen tudták ledolgozni egy gólos hátrányukat. Végig a pályán volt viszont Costin Lazar a PAOK színeiben a Benfica vendégeként: sok öröme nem lehetett benne, a portugálok az utolsó fél órában Kacuranisz kiállítása után hármat is rúgtak. A Juventus kettőnél megállt a Trabzonspor otthonában - Alexandru Bourceanu húsz percet kapott.

A másik román-román párharc már az est egyik drámájához tartozik. A Radu Stefannal felálló Lazio Keita révén már 17 másodperc után ledolgozta hátrányát a Cosmin Moti-ot soraiban tudó bolgár Ludogorec otthonában. Mi több, Perea gólját követően már továbbjutásra álltak az olaszok. A bolgárok azonban nem hagyták annyiban a dolgot, Bezjak és Zlatinski révén egyenlítettek. Klose 81. percben született találatát követően azonban ismét a Lazio állt továbbjutásra - egészen a 88. percig, amikor Quixada egyenlített és továbblőtte a Ludogorecet.

Hasonló dráma játszódott le Frankfurtban is, azzal a különbséggel, hogy ezúttal a hazai csapat húzta a rövidebben. Pedig az 52. percig minden szép volt számukra, hisz Aigner és Meier góljaival 2-0-ra vezettek. Csakhogy Mangala két fejesgóljával a Porto egyenlíteni tudott - érdekes, hogy a múlt heti első találkozón is két gólos hátrányból állt fel a vendégcsapat, amely akkor a Frankfurt volt. A németek ezúttal sem törtek meg, Meier révén ismét vezetést szereztek a 76. percben. Tíz perccel később jött azonban Gilas, aki góljával továbblőtte a Portót az idegenben szerzett több gólnak köszönhetően.

Az est egyetlen igazán nagy meglepetése Donyeckben született, ahol a toronymagas favorit Sahtar kikapott és kiesett a cseh Plzen ellen. Mircea Lucescu eurómilliókért összevásárolt braziljai (csak a szezont megelőző nyáron 67 millió eurót költöttek igazolásokra) sorra kihagyták helyzeteiket, így végül a csehek örülhettek.

Végezetül ejtsünk néhány szót a két hét múlva esedékes nyolcaddöntők párosításáról, már csak azért is, mert lesz egy-két igazi ínyencségnek ígérkező párosítás. Ott van például a Napoli - Porto vagy éppen a Tottenham - Benfica duó, amelyben az angolokon kívül a másik három csapat az ősszel még a Bajnokok Ligájában kezdte az európai kupaszereplést. Ott kezdte a nagy esélyes Juventus is, amely parázs testvérharcot vívhat majd a Fiorentina ellen. A legpikánsabb és legpaprikásabb meccsnek azonban mégiscsak a sevillai városi derbi, a Sevilla - Betis párharc ígérkezik...
Európa Liga 16-os döntő, visszavágók (az összesített eredmény):

Rubin Kazany -Real Betis 0-2 (0-3)
gólok: Rizsikov (45., öngól), Castro (64. )

Napoli -Swansea City 3-1 (3-1)
gólok: Insigne (16.), Higuain (78.), Inler (93.) illetve de Guzman (29.)

Sevilla -Maribor 2-1 (4-3)
gólok: Reyes (42.), Gameiro (59.) illetve Vrsic (90.)

Sahtar Donyeck -Viktoria Plzen 1-2 (2-3)
gólok: Adriano (88.) illetve Kolár (29.), Petrzela (33.)

Ludogorec -Lazio 3-3 (4-3)
gólok: Bezjak (67.), Zlatinski (78.), Quixadá (88.) illetve Keita (1.), Perea (53.), Klose (81.)
a hazaiaknál Cosmin Moti, a vendégeknél Stefan Radu végig a pályán volt

Salzburg -Ajax Amsterdam 3-1 (6-1)
gólok: van der Horn (56.), Mané (66.), Soriano (77.) illetve Klaasen (82.)
a hazaiak kapuját Gulácsi Péter védte

FC Basel - Makkabi Tel-Aviv 3-0 (3-0)
gólok: Stocker (17.), Streller (60., 71.)

Eintracht Frankfurt -FC Porto 3-3 (5-5, idegenben lőtt gólokkal)
gólok: Aigner (37.), Meier (52. 76.) illetve Mangala (58., 71.), Gilas (86.)

Tottenham Hotspur -Dnyipro 3-1 (3-2)
gólok: Eriksen (56.), Adebayor (65., 69.) illetve Zozulja (47.)

Trabzonspor -Juventus 0-2 (0-4)
gólok: Vidal (18.), Osvaldo (33.)
a hazaiaknál Alexandru Bourceanu a 72. percben lépett pályára

Olympique Lyon -Csernomorec Odessza 1-0 (1-0)
gól: Lacazette (80.)

Fiorentina -Esbjerg 1-1 (4-2)
gólok: Ilicic (47.) illetve Vestergaard (92.)

Genk -Anzsi Mahacskala 0-2 (0-2)
gólok: Tshimanga (64., öngól), Alijev (71.)

Valencia -Dinamo Kijev 0-0 (2-0)

Benfica -PAOK 3-0 (4-0)
gólok: Gaitan (70.), Lima (78., 11-es), Markovic (79.)
a vendégeknél Costin Lazar végig a pályán volt

AZ Alkmaar -Slovan Liberec 1-1 (2-1)
gólok: Viergever (19.) illetve Budnik (72.)

Nyolcaddöntők párosítása: március 13-20.
AZ Alkmaar - Anzsi Mahacskala
Lugodorec Razdrag - Valencia
Porto - Napoli
Lyon - Plzen
Sevilla - Betis Sevilla
Tottenham Hotspur - Benfica
Basel - Salzburg
Juventus-Fiorentina

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: