2017-03-04 10:25:34• hírek • Agerpres.ro

Megkülönböztető adó a törvénytelen szállásadók kiszűrésére

Mihai Daraban a Román Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt egy konstancai turisztikai szakkonferencián, hogy differenciált adót kellene bevezetni a törvénytelen szállásadók kiszűrésére.

"Évente egymásnak ellentmondó statisztikák jelennek meg, attól függően, hogy ki, hol és milyen módszerrel gyűjti az adatokat. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) arról számolt be, hogy 2016-ban a román tengerparton 84.675 szálláshely volt. Ehhez képest, a turisztikai minisztérium azt mondja, hogy csúcsszezonban, egy hétvégén 107.339 turista volt a tengerparton, míg a belügyminisztérium szerint ugyanabban az időszakban 250.000 turista érkezett ide, hogy akkor ne is említsem a Tengerészet Napját, amikor 400.000 ember volt egyszerre a román tengerparton. Én nem értem, hogy hol szálnak meg ezek az emberek, mert csak nincs mindegyiküknek rokonsága a parton. Azt gondolom, hogy nagyon sok lakástulajdonos törvénytelen tevékenységet folytat, anélkül hogy engedélyt váltana és adót fizetne, azok rovására, akik megpróbálnak hivatalosan beruházni ebbe az iparba"- fejtegette Daraban.

Véleménye szerint a feketéző szállásadókat "felszínre lehetne hozni", ha differenciált adót vezetnének be a magánlakásokra aszerint, hogy hány hálószoba van az épületben és hányan laknak benne.

"Induljunk ki abból, hogy egy lakónak elég egy hálószoba. Az efölött lévő hálószobákra vezessünk be megkülönböztető adót, mint turisztikai célú szálláshelyre, s ezzel megoldottunk egy dolgot. Azt gondolom, hogy a román idegenforgalom GDP-részesedése valahol 4-4,5 százalék körül lenne, nem 1,5 százalék, mint amennyit a statisztikai hivatal utolsó jelentésében olvashattunk' - vélekedett Daraban. (AGERPRES)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: