2008-10-02 21:55:33• hírek • Csenteri Judit

Megkülönböztetett fizetésemelés

A Képviselők Háza elfogadta azt a törvénytervezetet, miszerint a tanárok fizetését 50 százalékkal emeljék meg.

Akkor 254 képviselő szavazott a tanügyi szakszervezetek képviselői előtt, s közülük 170-en döntöttek a fizetések megemelése mellett. A törvény azonban csak akkor léphet érvénybe, ha azt az ország elnöke kihirdeti.

Ellenvetések azonban máris akadnak. Calin Popescu Tariceanu kormányfő egyetért ugyan a tanári fizetések megemelésével, de úgy véli, azt nem minden tanárra egyforma mértékben kell alkalmazni, éppen ezért a pártokat és szakszervezetek hívja tárgyalásra. Szerinte mindamellett, hogy figyelembe kellene venni a tanügyi káderek régiségét, azok minősége sem elhanyagolható. „Amennyiben tényleg reformálni és versenyképessé akarjuk tenni a tanügyet, akkor a teljesítményt és a tanügy minőségét kell megfizetnünk" - részletezi a kormányfő.

A Tanügyi Liberális Szakszervezetek Federációja azonban máris kihirdette, hogy semmiféle alkudozást és kompromisszumot nem fog elfogadni a tanügyi káderek fizetésemelésére vonatkozó törvénnyel kapcsolatban.

A Gazdasági és Pénzügyi Miniszter, Varujan Vosganian mindeközben úgy véli, hogy a tanári fizetések 50%-kal való megnövelése anyagilag nem finanszírozott, s így költségvetési deficittel járhat. Az 50%-os fizetésemeléshez 6 milliárd euróra lenne szükség, ezzel a pénzösszeggel azonban nem rendelkezik az állami kassza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: