2016-01-24 16:45:54• hírek • Szatmár.ro

Megkoszorúzták a doni hősök emlékművét

A Don-kanyarban elhunyt hősökre emlékeztek vasárnap a Németi templomban.

A Németi református templomban vasárnap délelőtt tartott istentisztelet keretében történelmi előadással, diákok műsorával, illetve azt követően koszorúzással emlékeztek a 2. magyar hadsereg Don-kanyarban elhunyt hőseire és a szatmári áldozatokra.

Az istentiszteleten Ilonczai Zsombor lelkipásztor szolgált, majd Póti Eduárd, a Református Gimnázium történelemtanára tartott előadást, illetve az iskola diákjai rövid előadással emlékeztek a doni katasztrófa áldozataira.

Póti Eduárd beszédében nagy vonalakban a tragédia okának rossz emberek rossz döntéseit nevezte meg. Helytelen döntés volt ugyanis az, hogy Magyarország 1941-ben feladta a semlegességét és hadat üzent Oroszországnak, amelyikkel szemben területi követelései sem voltak. Sebtében felállították a 2. Magyar Hadsereget is, ám annak csupán létszáma felelt meg a többi katonai hatalom seregeihez hasonlítva. A katonák sem felszereltségben, sem pedig kiképzés szempontjából nem voltak alkalmasak komoly harcra - így történhetett meg, hogy az első komolyabb ütközetben a sereg ötöde odaveszett. Rossz döntés volt a fejetlen visszavonulás is, így lett 100 ezer áldozata a doni katasztrófának.

Az istentiszteletet követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit a templomkertben található emlékműnél. Koszorúzott a Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, Kovács Máté, a Szatmár Megyei Tanács RMDSZ-frakciójának a vezetője, de koszorút helyeztek el a Szent István Kör képviselői, a Református Gimnázium tanárai és diákjai, valamint az egyházkerület nőszövetségének tagjai és a presbitérium.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: