2011-10-28 16:30:24• hírek • Balog Anita

Megkoszorúzták Szilágyi Domokos szobrát

A koszorúzást megelőzően díjat adtak át András Gyulának és Marcel Mireanak.

A Szilágyi Domokosra való emlékezés jegyében telt a pénteki nap: délelőtt az Astoria Szálló éttermében tartottak irodalmi tanácskozást a költő emlékére, 16 órakor pedig sor került a szatmárnémeti Ravensburg sétány elején található szilágyi Domokos szobor megkoszorúzására is.

A szobornál rövid műsorral emlékeztek meg a 35 éve elhunyt költőre, aki szellemi pályafutását Szatmárnémetiben kezdte, itt járt iskolába és itt írta első verseit is. A megemlékezés András Gyula, Havas Judit és Marcel Mirea szavalataival vette kezdetét, utóbbi Nictita Stanescunak, Szilágyi Domokos legjobb barátjának a költőhöz írt versét szavalta el. Ezt követően Nagy Gyula, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium irodalomtanára tolmácsolta a hallgatóságnak a költő üzeneteit és osztotta meg gondolatait a költő munkássága kapcsán. Szintén a7 1975-ban elhunyt alkotó volt a központja az ifjú nyíregyházai költőnő, Nagy Zsuka beszédének is, majd újra a versé volt a főszerep: kölcseys diákok szavalták Szilágyi Domokos költeményeit.

A mellszobor megkoszorúzását megelőzően a megemlékezés szervezője, Muzsnay Árpád az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület nevében, Kereskényi Gábor alpolgármester pedig Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala nevében jutalmazta András Gyulát és Marcel Mireát. A Harag György Színtársulat színésze illetve az Északi Színház román társulatának a tagja a magyar líra népszerűsítése terén folytatott munkája miatt vehették át az elismerő oklevelet.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: