2013-10-28 13:31:45• hírek • Kocsis Zoltán

Ünnepelt a Szamosnegyedi Református Egyházközség

Fennállása 20. évfordulóját ünnepelte a hétvégén a szatmárnémeti Szamosnegyedi Református Egyházközség. A nagyszabású ünnepségen Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette a hálaadó istentisztelet igéjét, az eseményen pedig szatmárnémeti több kiemelkedő személyisége is jelen volt.

„Jómagam is osztoztam e gyülekezet egy-két boldog percében - kezdte beszédét Kereskényi Gábor képviselő. Nagyon jó érzés volt látni, nagyon jó érzés most is, visszanézve, amit a szatmári magyarság felmutatott. Azóta sok minden változott, csak a  Bogya-Kis házaspár lelkesedése nem. És ez az adományokból, közadakozásból felépült szobor sem, amely hirdeti: itt vagyunk! Az épp 400 éve fejedelemmé választott Bethlen Gábor rövid idő, 16 év alatt alkotott hatalmasat, a Bogya-Kis házaspár húsz év alatt alkotott maradandót. S négyszáz év távlatából is ugyanolyan örök érvényűek a fejedelem szavai: Ha Isten velünk kicsoda ellenünk? Senki sincsen, bizonyára senki sincsen" , jelentette ki Kereskényi.

A Szatmárnémeti RMDSZ elnökségi tisztségét is betöltő Kereskényi, Ilyés Gyula, a megyeszékhely korábbi polgármestere, valamint Nagy Szabolcs, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke társaságában az esemény részeként megkoszorúzták a templomkertben álló Bethlen Gábor fejedelem szobrát.

Az igehirdetés után az Árva Bethlen Kata Református Óvoda növendékei, az ifjúsági énekzenekar, az Árva Bethlen Kata Nőszövetség Énekkara és az egyházközség vegyes kara mutatta be ünnepi műsorát, majd Bogya-Kis Mária lelkésznő idézte fel az egyházközség történetét, az elmúlt két évtized eseményeit.

A történet az 1989-es rendszerváltás utáni időszakban kezdődött, amikor Szatmárnémeti város vezetése több vallási felekezetnek is telkeket adományozott templomok építése céljából. A Szamosnegyedi Református Templom alapkövét 1991 január 27-én tették le. A hatszáz férőhelyes templom építése Szilágyi Kálmán terveit követve kezdődött meg. Húsz évvel ezelőtt, 1993-ban alakult meg az önálló egyházközség, majd 1994 májusban fogtak hozzá az alagsor építéséhez.

Ekkor mintegy 10.000 ember részvételével menetet szerveztek a Láncos-templomtól az épülő templomig - erre utalt beszédében Kereskényi Gábor is. Az alagsorban 1995-ben kezdték hirdetni az igét, 1999 október 31-én csendültek fel első alkalommal a templom harangjai és 2000 július 5-én szentelték fel isten házát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: