2012-06-22 17:10:25• hírek • MTI

Ultimátum Basescunak

Ultimátumot adtak a román kormánypártok Traian Basescu államfőnek: vagy kinevezi a Victor Ponta miniszterelnök által jelölt Puiu Hasottit kulturális miniszternek, vagy felfüggesztik tisztségéből - közölte pénteken Crin Antonescu, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Antonescu - aki a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) társelnöke - leszögezte: az államfőnek nincs törvényes alapja olyan nyilatkozatot kérni, amelyben a miniszterjelölt kijelenti, hogy tudományos munkájára nem vetül plágium árnyéka. Basescu arra hivatkozva fogalmazta meg szokatlan kérését, hogy a Ponta-kormány több tagját plágiummal gyanúsítják. A bukaresti kabinet volt oktatási minisztere, Ioan Mang májusban egy plágiumbotrány miatt volt kénytelen lemondani, a Nature folyóirat és a német Frankfurter Allgemeine Zeitung újság pedig a héten Victor Ponta miniszterelnököt vádolta meg csalással doktori dolgozata elkészítésében.

Antonescu jelezte, hogy nem hajlandók eleget tenni Basescu kérésének, s a PNL kezdeményezni fogja felfüggesztését, ha hétfőig nem írja alá a miniszteri kinevezést. Basescu szerint a sorozatos plágiumbotrányok ártanak Románia nemzetközi megítélésének, és ennek megelőzése érdekében szükségesnek tartja, hogy Hasotti saját nyilatkozatban tanúsítsa tudományos munkája eredetiségét. Hasotti, a liberálisok szenátusi frakcióvezetője, politikusi pályafutása mellett egyetemi tanár, 1995-től a történelem doktora.

Antonescu élesen bírálta az államfőt, aki szerinte megsérti az alkotmányt, amikor "mondva csinált" okokra hivatkozva halogatja a kinevezést. Ponta is megerősítette pénteken újságírói kérdésre válaszolva, hogy nem hajlandó továbbítani az államfőnek olyan dokumentumot, amelyet egyetlen törvény sem követel meg, és jelezte, hogy a liberálisok kormányzó partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) is támogatja az államfő felfüggesztését.

A román kulturális miniszteri poszt a héten üresedett meg Mircea Diaconu volt tárcavezető lemondását követően. Róla egy bíróság állapította meg, hogy megsértette a tisztségbeli összeférhetetlenségekre vonatkozó törvényt.
Antonescu a liberálisok és a szociáldemokraták politikai egyezsége értelmében az USL államelnök-jelöltje, de Romániában csak 2014 végén esedékes az elnökválasztás. Az USL a parlamentben több olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely megkönnyíti az államfő felfüggesztését, majd leváltását.

Romániában a parlamentnek kell döntenie az államfő felfüggesztéséről, majd népszavazást írnak ki leváltásáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: