2012-06-26 14:49:31• hírek • MTI

Megkönnyítette a parlament az államfő leváltását

Victor Ponta miniszterelnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy "fagypont alatt" van a viszonya Traian Basescu államfővel, de kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy tervezi-e az új kormánytöbbség az elnök felfüggesztését az ősszel esedékes parlamenti választások előtt.

Lecsökkentette a bukaresti képviselőház kedden a népszavazások érvényességi küszöbét, megkönnyítve ezáltal Traian Basescu államfő esetleges leváltását.

A népszavazási törvényt negyedik alkalommal módosítják Romániában az utóbbi öt évben, a változtatások mindig az államfővel álltak összefüggésben.

Legutóbb áprilisban módosította a jogszabályt a Basescuhoz közel álló, akkori jobbközép kormánytöbbség. Azóta egy népszavazás csak akkor érvényes Romániában, ha a választói névjegyzékben szereplő polgárok legalább fele igennel szavaz a népszavazáson feltett kérdésre. Ez azt jelentette, hogy a kevesebb mint ötmillió szavazattal megválasztott Basescu leváltáshoz több mint kilencmillió voksra van szükség. A 19 millió állandó lakossal rendelkező Románia választói névjegyzékében ugyanis több mint 18 millió polgár szerepel, közöttük a külföldön dolgozó csaknem hárommillió vendégmunkás is. Ezért a választásokon a részvétel nagyon ritkán éri el az ötven százalékot Romániában.
Kedden a képviselőház szociálliberális többsége viszont úgy módosította a jogszabályt, hogy a referendum érvényességéhez a részt vevő polgárok többségi igenlő szavazata is elégséges.

Romániában a parlament kezdeményezheti az államfő felfüggesztését, az elnök menesztéséről pedig népszavazást írnak ki. Ilyenre volt már példa 2007-ben: akkor a voksolók háromnegyede (mintegy hatmillió ember)  kiállt Basescu mellett, vagyis elutasította a leváltására tett parlamenti indítványt.

Hétfőn a Basescuval szemben álló szociálliberális kormánytöbbség egy másik akadályt is elhárított az államfő - több ízben kilátásba helyezett - leváltása elől. A szenátusban elfogadott jogszabály értelmében a román alkotmánybíróság nem vizsgálhatja többé a parlament határozatainak alkotmányosságát - márpedig a törvényhozók határozattal döntenek az államfő felfüggesztésétről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: