2015-04-07 18:12:18• hírek • MTI

Megkönnyítette a parlament a törvényhozók őrizetbe vételét

Megkönnyítette a román parlament a két ház keddi együttes ülésén a törvényhozók őrizetbe vételét a szenátorok és képviselők jogállásának módosításával: egy ilyen határozat elfogadásához az eddigi minősített többség helyett egyszerű többség is elegendő lesz.

Romániában a politikai nyilatkozatokra vonatkozó mentelmi jog mellett a törvényhozóknak más előjogokat is biztosít az alkotmány: csak a parlament jóváhagyásával lehet őrizetbe venni őket, vagy házkutatást elrendelni ellenük.

Romániában két hete kezdődött jogvita arról, hogy milyen többséggel kell jóváhagyni a törvényhozók "kiadását" az igazságszolgáltatásnak, miután Dan Sova szociáldemokrata szenátort - Victor Ponta miniszterelnök volt kampányfőnökét - nem vehette őrizetbe a korrupcióellenes ügyészség, pedig a jelen lévő szenátorok többsége hozzájárult ehhez. Sova esetében ugyanis nem volt meg a minősített többség, vagyis a szenátus teljes létszámának fele plusz legalább egy szavazat. Ekkor derült ki, hogy a szenátus házszabálya és a törvényhozók státusát szabályozó törvény minősített többséget ír elő ilyen esetben, holott az alkotmányban egyszerű többség szerepel.

Klaus Iohannis államfő, az őt támogató liberális ellenzék és a Legfelső Bírói Tanács is az alkotmánybírósághoz fordult a Sova-ügyben. A taláros testület várhatóan szerdán dönt arról, hogy - az alkotmány előírásának megfelelően - újraértelmezi-e a szenátusi voksolás eredményét és rács mögé küldi-e a miniszterelnök egyik bizalmasát és a kormánypárt egyik legbefolyásosabb politikusát.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök és a kormányzó szociáldemokraták azért hívták össze sebtében a húsvéti vakáción lévő parlament keddi ülését, hogy megpróbálják eltüntetni a korábbi törvénytelenségek nyomait, azt, hogy nem igazították ki idejében a korábban már alkotmányellenesnek bizonyult törvénycikkelyt, sőt, ennek alapján megakadályozták egy korrupcióval gyanúsított szenátor előzetes letartóztatását.

A parlament keddi együttes ülésén a PNL is a kormánytöbbséggel voksolt, így egyetlen ellenszavazattal igazították az alkotmányhoz a törvényhozók státusáról szóló törvény vitatott cikkelyét. Korábban Klaus Iohannis államfő és több nyugati ország bukaresti nagykövetsége szót emelt szerdán amiatt, hogy a szenátus nem járult hozzá a korrupcióval gyanúsított Dan Sova szociáldemokrata szenátor előzetes letartóztatásba helyezéséhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: