2013-03-19 15:49:19• hírek • MTI/AP/Reuters/AFP

Megkezdte szolgálatát Róma új püspöke, Ferenc pápa

A konklávén hat napja választották meg Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost a februárban váratlanul lemondott XVI. Benedek pápa utódjának. Bergoglio az első latin-amerikai bíboros és az első jezsuita, aki a katolikus egyház legmagasabb tisztségébe került.

A vatikáni Szent Péter téren tartott szentmisével kedden megkezdte szolgálatát a katolikus egyház új vezetője, Ferenc pápa.

Róma hat napja megválasztott új püspökének beiktatása az argentin bíborosra jellemző egyszerűség és közvetlenség jegyében zajlott. A beiktatás előtt nem a golyóálló üvegű "pápamobillal", hanem egy nyitott autóban járta körül a Szent Péter teret. Többször megállította az autót, hogy üdvözölje a téren összegyűlt több mint százezer embert. A tér egy pontján ki is szállt az autóból, és megáldott egy kerekes székes hívőt.

A Szent Péter-téren tartott mise kezdetén Jean-Louis Tauran protodiakónus bíboros a pápa vállára helyezte a palliumot (a pápa mint legfőbb pásztor küldetését és hatalmát jelképező gyapjúszalagot), a bíborosi testületet vezető Angelo Sodano pedig felhúzta a ujjára a pápai halászgyűrűt.

Szentbeszédében az új katolikus egyházfő kijelentette: az egész teremtett világ, de különösen a szegények, elesettek őrzése Róma püspökének feladata; a pápának ezt az alázatos, hitben gazdag szolgálatot kell szem előtt tartania.
A misét a pápa 180 pappal együtt mutatta be: bíborosokkal, közöttük Erdő Péter esztergom-budapesti érsekkel, a pátriárkákkal, valamint José Rodríguez Carballo ferences legfőbb elöljáróval és Adolfo Nicolas jezsuita generálissal.

A ceremónia - amelyet szigorú biztonsági intézkedések kísértek - alig két órán át tartott. Az előző pápa, XVI. Benedek beiktatási ceremóniája háromórás volt. A mise végén Ferenc pápa megáldotta a hívőket, majd kíséretével visszavonult a Szent Péter bazilikába, ahol fogadja a beiktatásán megjelent politikai vezetőket, köztük 31 államfőt és 11 miniszterelnököt. A magyar küldöttséget Áder János köztársasági elnök vezeti. A delegáció tagja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hölvényi György egyházi államtitkár is.

"Egyszerű, szerény ember, nem egy megközelíthetetlen pápa, olyannak tűnik, akit az átlagemberek elérhetnek" - mondta a katolikus egyház új vezetőjéről egyik honfitársa, Cirigliano Valetin, aki dél-olaszországi lakóhelyéről érkezett Rómába.
Az új pápa - aki megválasztása óta csak Róma püspökének nevezi magát - talán meg tudja szólítani a vallásukat nem gyakorló hívőket és azokat, akik "érthető okokból nem hisznek az egyházban" - mondta egy másik argentin, Judith Teloni, Rómában élő idegenvezető. Ferenc pápával az egyház közelebb lesz az emberekhez - mondta egy fiatal kolumbiai pap, Rodrigo Grajales.
Az 1054-es nagy egyházszakadás óta először vett részt a pápa beiktatásán az ortodox keresztény hívők szimbolikus vezetője, I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka. Ott volt a szertartáson a római főrabbi is. 

Ferenc pápa szerdán több mint 30 egyházi küldöttséget fogad, köztük református, evangélikus, zsidó, muszlim, buddhista és szikh vezetőket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: