2013-02-11 16:13:32• hírek • Kocsis Zoltán

Megkezdődtek az egyeztetések a PUG ügyében

Nits János és radu Roca alpolgármester
Nits János és radu Roca alpolgármester
A város vezetőségének elképzelései szerint a Károlyi út és a Szamos közötti több száz hektáron épülhetnek majd új lakónegyedek - ezt az új PUG-nak is szabályoznia kell. A városrendezési terv nem mellékesen egy millió lejébe kerül a városnak.

Az elmúlt hét második felében megkezdődtek az egyeztetések Szatmárnémetiben a város általános területrendezési tervének kapcsán. Az önkormányzat vezetői mellett a háromnapos megbeszélésen részt vettek a bukaresti tervező cég valamint a szatmárnémeti Építészeti és Területrendezési Szolgálat munkatársai is. A városi tanácsot Nits János, az urbanisztikai bizottság elnöke képviselte.

Az Urban Project Bucuresti főtervezője és asszisztense csütörtökön, pénteken és szombaton tárgyalt a helyi szakemberekkel. „Most ott tartunk, hogy az általuk elkészített térkép végre megfelel a valóságnak. Eddig akármit mutattak fel, telis-tele volt hibákkal", mondta a Szatmár.ro érdeklődésére Nits. A szakember javaslatára megegyeztek a bukaresti céggel, hogy azok készítenek egy pontos menetrendet, amelyet be is kell és be is tudnak tartani.

Nits elmagyarázta, hogy a területi rendezési terv (a román megnevezéséből származó mozaikszóval PUG) elkészülte során annak pontjait a törvény szerint közvitára kell bocsátani. Az első lépésben az ún. célcsoportok, azaz szakemberek véleményét kell kikérni, de nem kizárt, hogy ezzel megegyező ütemben már a nagyközönség elé is tárják a terveket.

Hogy erre mikor kerül sor, azt még korai lenne megjósolni, mondta Nits. Az Urban Project Bucuresti 2008-ban nyerte el a PUG elkészítéséről szóló közbeszerzési pályázatot és 2011 februárjában kellett volna elkészülniük a tervvel. Ez azonban, nem utolsó sorban a folyamatos hibák miatt, nem valósult meg. Ilyés Gyula korábbi polgármester szerette volna elérni, hogy a cég saját költségén alkalmazzon szatmári mérnököket, akik ismerik a terepet, a várost. Dorel Coica jelenlegi polgármester viszont az önkormányzat költségeire, saját tanácsadóiként alkalmazott négy mérnököt, így remélhetőleg végre felgyorsul a folyamat.

Nits János egy tavaly novemberben megtartott sajtótájékoztatón jelezte: nem valószínű, hogy a módosított határidőig, azaz 2013 februárjáig elkészülne az új PUG. A városi tanács a helyzetre reagálva 2015 decemberéig meghosszabbította a jelenleg érvényben lévő PUG-ot. Az urbanisztikai bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy az új általános rendezési tervre nem kell annyit várni és másfél éven belül elkészül.

A városrendezési terv arra hivatott, hogy irányt adjon a város következő 10 évi fejlesztéseinek. Ha a PUG nincs érvényben, akkor a polgármesteri hivatal semmilyen építkezési engedélyt nem fogadhat el, semmilyen építési tervet nem készíthet. Kiskaput ez alól a városrész-rendezési tervek elfogadása vagy az aktuálisan érvénybe lévő terv meghosszabbítása képezhet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: