2013-09-22 09:46:51• hírek • MTI

Megkezdődtek a parlamenti választások Németországban

A francia diplomácia a színfalak mögött kész tényként kezeli, hogy Angela Merkel marad a kancellár, s nagykoalíció alakul - írta szombat délután megjelent számában a Le Monde.

Megkezdődtek az országos parlamenti választások vasárnap reggel Németországban.

A második világháború utáni 18. Bundestag - szövetségi gyűlés - megválasztására jogosult 61,8 millió állampolgár reggel 8 órától este 18 óráig szavazhat az egyéni képviselőjelöltekre és tartományonként felállított pártlistákra.

A 299 választókerületben összesen 4451 egyéni jelölt indul, a nők aránya 26 százalék. Listákat 34 párt állított. A listás szavazatok alapján további 299 mandátumot osztanak ki az 5 százalékos bejutási küszöbön átlépő pártok között. A Bundestag létszáma azonban az úgynevezett többletmandátumok és kiegyenlítő mandátumok miatt várhatóan nem 598 lesz, hanem jóval nagyobb, meghaladhatja a 650 főt.

A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) közvetlenül az urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható.

A felmérések alapján Angela Merkel, a konzervatív kereszténydemokrata unió (CDU) elnöke maradhat a kancellár. A leginkább valószínűnek az tűnik, hogy a CDU és bajor testvérpártja, a keresztényszociális unió (CSU) folytatja a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) 2009-ben kezdett kormányzást, vagy felújítja a 2005-2009 közötti nagykoalíciót a szociáldemokrata párttal (SPD).

A CDU/CSU pártszövetség 2009-ben a szavazatok 33,8 százalékával nyerte meg a választást. A legutóbbi felmérések alapján vasárnap 40 százalék körüli eredménnyel végezhet ismét az első helyen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: