2009-09-08 15:37:46• hírek • Gozner Gertrud

Három orvosi műhibát jelentettek idén a kamaránál

Romániában az orvosi műhibákat két helyen lehet feljelenteni, az orvosi kamaránál vagy a bíróságon.

Azok a betegek, akik úgy érzik nem megfelelő kezelésben részesültek, panaszt tehetnek a megyei orvosi kamaránál, a helyi közegészségügyi hatóságnál vagy a bíróságon. Ha bebizonyosodik a gondatlanság ténye, az illető orvos elveszítheti a praktizálás jogát. Az Orvosi Kamara csak a tagságot függeszti fel, pénzbüntetést és szabadságvesztést egyedül a bíróság róhat ki a vétkes orvosra.

Ha a páciens kiskorú a szülők értesíthetik a hatóságot, ha pedig a beteg meghalt, az első fokú rokonjai jelenthetik fel az orvost a helyi kamaránál. A panaszokat kötelező módon levélben kell megfogalmazni, és tartalmaznia kell a mulasztással vádolt orvos nevét, beosztását, munkahelyét, az eset leírását, időpontját és az okozott kár mértékét. A panaszokat személyesen is le lehet adni, vagy postán keresztül, fontos tudni azonban tudni, hogy az interneten, szóban vagy faxon történő bejelentéseket a kamara nem veszi figyelembe. Ugyanakkor az orvosi műhibát hat hónappal belül kell jelenteni.

A bejelentés megtétele után az etikai bizottság az esetnek szentel egy ügyiratot, amelyben kivizsgálja a mulasztás körülményeit, kikérdezi az orvost és a szemtanúkat, és ha bebizonyosodik a műhiba, büntetést szab ki az illető orvosra, amely súlyosabb esetben a praktizálási jog megszűnésével jár. A szakértői vélemény kiállítása ideje hat hónap és másfél év között változhat.

Mind az elmarasztalt orvos, mind a beteg 15 napon belül fellebbezhet az ítélet ellen. Viszont egyedül a bíróság illetékes a vétkes orvos ellen bűnvádi eljárást indítani, és ítélhet meg erkölcsi és anyagi jóvátételt. Egy ilyen per lezajlási ideje három év körül van. A romániai Orvosi Kamarához 2008-ban 480 panasz érkezett, ebből tíz százalék végződött a vétkes orvos felelőségre vonásával. Az európai átlag 3-4 százalék körül van.

Az információhiány az, ami a beteget legtöbbször panasztételre ösztönzi - tudtuk meg Dr. Láng Lászlótól, a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének alelnökétől, az orvosetikai bizottság tagjától. A betegek többnyire adminisztratív hiányosságokra panaszkodnak, a legfőbb problémát az okozza, hogy a páciensnek, vagy a hozzátartozóknak nem magyarázzák meg az orvosok, hogy mi történik, információ hiányában pedig egyre gyűlnek a megválaszolatlan kérdések, és az érintett abban a hiszemben van, hogy félrekezelték, az ő esetében mulasztás történt - magyarázta az orvos.

A legtöbb panasz a nőgyógyászati kezelések kapcsán, és a szülésnél fellépett komplikációk miatt érkezik az Orvosi Kamarához - tette hozzá Láng doktor. Dr. Fanea Dumitru, a Szatmár megyei Orvosi Kamara elnöke lapunknak elmondta, hogy idén összesen három bejelentés érkezett a szatmári szervezethez, és ezek mindegyike jelenleg is vizsgálat alatt van, emiatt részletekkel nem tudott szolgálni velük kapcsolatban.


Az információ hiánya miatt érzi úgy a beteg, hogy mulasztás történt.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: