2015-05-08 22:53:59• hírek • Kocsis Zoltán

Megkezdődtek a Szatmári Német Kulturális Napok

Johann Forstenhezler
Johann Forstenhezler

Péntek délután az Árpád (V. Lucaciu) utcán található Sváb Házban megnyitotta képzeletbeli kapuit az idei Szatmári Német Kulturális Napok. A háromnapos rendezvénysorozat filmvetítéssel indult, a következő napokban pedig többek között kiállításmegnyitó, villámcsődület, gála és színházi előadás teszi színessé az ünnepi palettát.

Johann Forstenheizler, a Német Demokrata Fórum megyei szervezetének korábbi, az észak-nyugat erdélyi szervezet jelenlegi elnöke köszöntötte a szép számú jelenlévőket, parlamenti képviselőket, önkormányzati vezetőket. Köztük Pataki Caba szenátort, Kereskényi Gábor és Erdei István parlamenti képviselőket. Kiemelte, hogy az idei évben a szatmári svábok közelmúltját tekintve két jelentős esemény jubileumát ünnepelhetik. Ezek közül az egyik örömteli, 25 évvel ezelőtt alakult meg ugyanis a Német Demokrata Fórum. A másik sajnos sokkal szomorúbb, hisz 70 évvel ezelőtt deportálták a szatmári svábokat a szovjet munkatáborokba. E két esemény emléke, mondta Forstenheizler, rányomja majd bélyegét az idei kulturális események programjára.

Eugeniu Avram prefektus a német közösséget jellemző komolyságot, megbízhatóságot emelte ki beszédében, valamint a németországi cégek beruházásait, amelyek meghatározó szerepet játszanak a megye gazdaságában.

Ovidiu Ganz, a német kisebbség parlamenti képviselője szerint az NDF mindenképpen pozitív első 25 évet zárt, amelynek egyik legnagyobb megvalósítása a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum életre keltése. Szerinte a tény, mely szerint tavaly a német kisebbséghez tartozó Klaus Iohannis lett Románia elnöke bizonyítja, hogy Románia demokratikus országgá vált, az Európai Unió méltó tagjává.

Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke kijelentette, hogy az elmúlt évszázadokban svábok, románok, magyarok együtt dolgoztak a közös jövőért és együtt állták a sors viharait jóban, rosszban. Stef sajnálatának adott hangot, amiért a román hatóságok 70 évvel ezelőtt nem tudták megakadályozni a deportálást és gratulált a szatmári sváb kisebbségnek, amiért kulturális, közigazgatási és gazdasági téren is fontos szerepet töltenek be.

Altfatter Tamás alprefektus is a svábok gazdasági szerepét emelte ki és szót kapott továbbá Németországi bukaresti nagykövetségének képviseletében Klaus Cristian Olasz, továbbá Romeo Nicoara liberális parlamenti képviselő.

A megnyitó ünnepség részeként a vendégek megnézhették Cristel Ungur Topescu, a román közszolgálati televízió német nyelvű szerkesztősége vezetőjének a szatmári svábokról korábban forgatott riportfilmjét.

A nyitóünnepség zárásaként a nagykárolyi Carmina Renascentia együttes kápráztatta el a jelenlévőket előadásával.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: