2017-05-18 13:24:46• hírek • Szatmár.ro

Megkezdődtek a Hám János Napok

A hagyományokhoz híven szentmisével vette kezdetét a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum napjai rendezvénysorozat csütörtökön, május 17-én.

Ezt követően a diákok megkoszorúzták a névadó püspök Székesegyház előtt felállított szobrát, majd koszorút helyezett el az iskola küldöttsége néhai Nm. Ft. Reizer Pál megyéspüspök sírjánál.

Az iskola dísztermében tartott hivatalos megnyitón a felszólalók sorát Ádámkó István Csaba iskolaigazgató indította. Beszédét az idei Hám János Napok alap-fogalmára építette: „Másokért élő ember”. Az iskola célja, hogy ilyen, másokért élő embereket formáljon, ez a munka pedig úgy tűnik, hogy nagyon sikeres. Bár az iskola tanulóitól iskolai évenként 10 óra közösségi szolgálatot kérnek, a X. A osztály 1019 órát, a X. B osztály 585 órát munkálkodott mások javára.

Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök napjainkat az izmusok korának nevezte, amelyben ott van az egoizmus is. Jézus volt az első, aki másokért élt, és vannak, akik az ő példáját követik. Ám nincsennek sokan. Nekik ezért úgy kell viselkedniük, mint a kovásznak: ahogy a csipetnyi kovász az egész kenyeret megkeleszti, úgy a másokért élő embernek is munkájával hatnia kell a közösségre. És ha egy közösségben nincsenek ilyen emberek, akkor az halálra van ítélve.

Kereskényi Gábor polgármester gratulált az 1991-ben alapított oktatási központ pedagógusainak, akiket szintén másokért élő embereknek tart. Az iskolát európai szintű oktatási intézménynek nevezte, ahol megvannak a megfelelő körülmények az oktatási tevékenység és az órák utáni tevékenységek lebonyolításához. Felidézte viszont, hogy Marosvásárhelyen a helyi magyar közösségnek nap mint nap küzdenie kell a felekezeti iskoláért. Szatmárnémetiben pedig a számvevőszék az iskolaépületekért kifizetett bérleti díjak kapcsán kötekedik a polgármesteri hivatallal.

Gnándt Zoltán főtanfelügyelő-helyettes születésnaphoz hasonlította a Hám János Napokat, amit általában tortával is ünnepelnek. Az iskola pedig már túl van néhány születésnapon, már le is érettségizett, és jó úton halad a doktori vizsga felé. Sőt, úgy tűnik, hogy sok doktori címet ér majd el az iskola „élete” során.

A megnyitót diákok verses-zenés fellépései színesítették, eközben pedig az udvaron a kisiskolás diákok kézműveskedtek. A rendezvénysorozat folytatásában lesz hittanvetélkedő, labdarúgó-bajnokság és filmklub is. Május 19-én, pénteken tartják a X. Hám Zenei Versenyt „A zene összeköt” címmel.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: