2018-03-09 13:39:39• hírek • Oszkó Viktória

Megkezdődött az óvódapedagógusok továbbképzése

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Szatmár megyei szervezete ünnepélyes megnyitóval köszöntötte az összegyűlt óvodapedagógusokat szakmai továbbképzésük első alkalmából.

A megnyitón köszöntötte az egybegyűlteket Calin Durla főtanfelügyelő, Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes, Szejke Ottilia tanfelügyelő asszony, Miklós Judit tanfelügyelő asszony, Demeter Emőke, a Nagyváradi Területi Oktatási Központ vezetője, Baranyai Tibor, az RMPSZ Szatmár megyei elnöke, és Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője.
 

 A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programot Magyarország kormánya kezdeményezte, az RMPSZ ebben stratégiai partnerként vállal szerepet.
 

„Ennek a programnak a fő célkitűzése a magyar nyelvű oktatás minőségének javítása az alapoktól” – hangzott el Demeter Emőke, a Nagyváradi Területi Oktatási Központ vezetőjének beszédében. Elmondta, nagyon fontos az óvodai nevelés, sok minden nehezedik az óvónők vállára.
 

Három továbbképzésről beszélhetünk, melyeknek alapjait Nagyenyeden fektette le a meghívott szakemberekből álló bizottság az RMPSZ együttműködésével, hogy szakmai vonalon bekapcsolódhassanak a programba. Az első továbbképzés témája a differenciált óvodai nevelés a szociális környezet kontextusában, a másodiké az óvodapedagógusok szakmai eszköztárának megújítása, a harmadik pedig a népzene, néptánc és néphagyományok eszköztárának bevezetése az oktatásba.
 

Öt kisebb témakört ölelnek fel az említett főbb témák, a hátrányos helyzetű gyerekekkel való foglalkozás fontosságát, a sajátos nevelési igényű gyermekek integrálását a csoportokba, a kétnyelvűség kezelésének fontosságát, a szakmai személyiségfejlesztést és a családokkal való kapcsolattartást.
 

Nagyon jól felkészült képzőcsapattal rendelkezik a program, részben a BBTE szakembereivel, akik fontosnak tartják, hogy az óvódapedagógusokat tovább képezzék. A programot gyakorló óvónők egészítik ki, akik saját bőrükön tapasztalják a problémákat, ezért segíteni tudnak abban, hogy könnyebben lehessen kezelni az említett helyzeteket a hétköznapi életben is.
 

 „Nagyon örülök, hogy megvalósulhat egy ilyen képzés Szatmárnémetiben, hiszen fontos az alap, amit építünk a házunk alá, mivel az óvónők házat építenek a magyar oktatás számára. Különösen nagy öröm, hogy más megyékben nem volt ekkora érdeklődés a program iránt, Szatmár megyében pedig már az első felhívásra túljelentkezés volt” – mondta el köszöntő beszédében Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: