2020-03-18 12:30:54• hírek • Bajnai Botond

Megkezdődött az óvoda felújítása Mezőteremen

A tavaszias időjárás beálltával hozzáfogtak a tervezett munkálatok kivitelezéséhez Mezőteremen, az óvoda felújítása mellett, zajlik a közterület-karbantartás is.

Természetesen Mezőteremre is elért az világszerte tomboló új koronavírus járványának a híre, viszont a legszükségesebb óvintézkedések megtétele után igyekszik a megszokott kerékvágásban tartani a község életét a polgármesteri hivatal.

Tar Miklós polgármester szerkesztőségünknek elmondta, még a februári tanácsülés során meghatározták azokat a fő irányvonalakat, amelyek mentén szeretne idén is fejlesztéseket eszközölni a községben az önkormányzat, éppen ezért szeretnék is tartani magukat az elképzelt ütemtervhez.

Az egyik fontos idei invesztíció a mezőteremi óvoda épületének a teljes felújítása, amelyet sikerült a napokban meg is kezdeni. A munkálatok során az épület teljes külső és belső tatarozáson esik át, kicserélik a teljes villanyhálózatot, az épület egyes részeit lambériával és padlócsempével látják el. A régi kályhákat felváltják a központi fűtés által működtetett fűtőtestek, az épületre pedig új cserép is kerül.



Az udvarra játszótér épül, míg a magyar kormány támogatásával egy ovi-focipályát is kap a tanintézmény. A beruházás a sportpálya kivételével teljesen önerős, az épület-felújításra mintegy 400 000 lejt, míg a játszótér létrehozására körülbelül 70 000 lejt fordít az önkormányzat.

Tar Miklós polgármester elmondta, ez egy nagyon fontos lépés a mezőteremi óvodai oktatás életében, hiszen jelenleg is mintegy 70 óvodás korú gyermek jár a tanintézménybe, sőt, ősztől a Vezenden működő óvodai csoportot is a központi oviba költöztetik.

Jelen pillanatban román és magyar csoportok működtek, de ősztől beindul a napközi program is, ezért a felújítás során hálótermet és étkezőt is létrehoznak az épületben, mi több, a jövő tanévtől azt tervezik, hogy az óvodások étkeztetését 50%-ban a helyi tanács fogja állni.



 

Takarítják a közterületeket

 

A tavaszias időjárás beálltával megkezdődött a zöldövezetek karbantartása is. Tar Miklós polgármester elmondta, erre a feladatra kiválóan bevethetők a község szociális segélyezettjei, akik mintegy 25-en vannak jelen pillanatban. Közülük toborozzák azokat, akik keze nyomán rend lesz a községben: szerdán is többen dolgoztak, gyomláltak, sepregettek a faluban.



 

Hamarosan megkezdődik a közvilágítás korszerűsítése is

 

Februári ülésén határozott a helyi tanácstestület a mezőteremi közvilágítás korszerűsítéséről is: a község mindhárom településének (Mezőterem, Vezend és Pórtelek) főutcáiban energiatakarékos, 51 Wattos LED lámpatestekre cserélik a régi típusú ízzókat.

Mostanáig csak minden második oszlopon volt villany, viszont a korszerűsítés alkalmával minden oszlopra modern világító testeket helyeznek el, a három településen összesen 170 darabot.

A kivitelezés megkezdéséhez már csak az engedélyek beszerzése és a kivitelezővel való szerződéskötés szükséges.



Nyárra és őszre is vannak tervek

 

Nyár idejére is vannak tervei az mezőteremi önkormányzatnak: a kis kultúrotthon felújítása is időszerűvé vált. Még az épület ugyan nem áll renoválás alatt, mégis már sikerült beszerezni 300 személy számára elegendő új, teljes étkészletet, amelyeket igény esetén bérelni is lehet a kultúrotthontól.

Végezetül Tar Miklós polgármester azt is elmondta, hogy jó indulatú adományt kapott a község, méghozzá egy Pórteleken működő, altalajkincsek (gáz, kőolaj) kitermeléssel foglalkozó vállalattól, amelyik nemrég 5000 euró összeget adományozott a községnek. „Az összeget szintén a kultúrotthonok javára fordítottuk: vásároltunk 25 asztalt és hozzá lócákat, melyeket a vezendi és pórteleki kultúrotthonok kapnak meg, illetve mindkét épületbe megvásároltuk egy-egy új főzésre is alkalmas cserépkályhához szükséges alapanyagokat, amelyeket nemsokára fel is építünk” – magyarázta Tar, aki zárásként hozzátette, ősszel Pórteleken 3 kilométer járdát is lebetonozna a polgármesteri hivatal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: