2016-05-06 15:44:24• hírek • MTI

Megkezdődött az önkormányzati választási kampány

Az utóbbi évtizedek legszerényebb választási kampánya kezdődött pénteken Romániában, egy tavaly elfogadott törvény betiltotta ugyanis az óriásplakátok, hangosbemondók és kivetítők használatát, valamint a választók ajándéktárgyakkal, ingyenkoncertekkel és tűzijátékokkal történő mozgósítását.

A román állandó választási hatóság (AEP) csütörtökön sajtóértekezleten hívta fel a figyelmet a tavaly óta hatályos megszorításokra, amelyek megsértését a csendőrség esetenként 1000 lejig (70 ezer forint) terjedő bírsággal sújthatja, az AEP viszont a törvényt rendszeresen megsértő kampánystábokra akár 50 ezer lejes pénzbüntetést is kiszabhat.

A június 5-ére kiírt önkormányzati választások előtti egyhónapos kampányban a jelölteknek csak félméteresnél nem nagyobb plakátokkal, szórólapokkal, médiaszereplésekkel és politikai rendezvényekkel szabad mozgósítaniuk a polgárokat.

Tilos ezentúl golyóstollakat, bögréket, vödröket, élelmiszert, ruhaneműt, ernyőt, öngyújtót, órát vagy bármilyen más ajándéktárgyat osztogatni, azok értékétől függetlenül, a jelölteknek le kell mondaniuk a települések utcáin köröző, hangosbemondókkal felszerelt kampányautókról, de azt is büntetik, ha más gépkocsikon, üzletek kirakataiban vagy bárhol másutt függesztenek ki választási reklámot, az erre a célra kijelölt plakátoló helyek kivételével.

A helyhatósági választási kampány péntek hajnalban, nulla órakor kezdődik, és a voksolás előtti napon, június 4-én reggel 7 órakor ér véget.

Romániában június 5-én mintegy 45 ezer önkormányzati tisztség sorsáról dönt az ország több mint 18 millió szavazópolgára. A voksoláson mindenütt megválasztják a polgármestert és a települési önkormányzati testület tagjait, továbbá a megyei tanács (közgyűlés) tagjait. A polgármesterek esetében név szerinti, a helyi és a megyei tanács tagjai esetében pártlistás szavazást rendeznek.

A választás egyfordulós lesz: polgármester a legtöbb szavazatot összegyűjtő jelölt lesz, függetlenül attól, hogy megszerezte-e a voksok legalább felét. Szavazatát mindenki csak az állandó lakhelyén adhatja le vagy ott, ahova április 20. előtt ideiglenesen bejelentkezett. Az önkormányzati választások alkalmával nem lesznek szavazóközpontok külföldön, voksolhatnak viszont a Romániában lakó európai uniós állampolgárok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: