2014-05-25 08:47:52• hírek • Szatmár.ro

Megkezdődött az európai parlamenti és időközi parlamenti választás

fotó: archiv
fotó: archiv

Reggel 7 órakor nyitottak a szavazóházak és 21 órakor zárul a szavazás. Szatmár megye és egy részén két szavazás is zajlik: az EP-választás mellett a 2-es képviselői körzetben időközi parlamenti választást is tartanak.

Az Európai-parlamenti választások listáin összesen 15 politikai párt és nyolc független képviselő szerepel - összesen 572 jelöltet indul Ep-képviselői tisztségért. A választásokra Romániában 18532 szavazóházat hoztak létre, ezek reggel 7 órakor nyitottak és 21 órakor zárnak. Külföldön további 190 szavazóház áll nyitva a külföldön tartózkodó román állampolgároknak is megadva a lehetőséget a szavazásra. A választási névjegyzékben 18.226.995 személy szerepel.

Az országban nyolc képviselői vagy szenátori körzetben tartanak időszakos parlamenti választásokat. Szatmár megyében a 2-es képviselői körzetben lakók parlamenti képviselőt választanak. Emlékeztetőül, a 2-es körzetbe tartozik Szatmárnémeti északi része, továbbá Szatmárhegy, Szatmárpálfalva, Szatmárudvari, Kolcs, Apa, Aranyosmeggyes és Szamosborhíd község.

A választási körzetben 65.977 személy rendelkezik szavazati joggal, őket 64 szavazóházban várják az urnák elé.

Szavazási kisokos vasárnapra

- Május 25-én, vasárnap 7 órától 21 óráig lehet szavazni.
- Minden olya állampolgár élhet a szavazati jogával, aki a választás napjáig betölti a 18. életévét.
- Nem szükséges május 25-én a lakhelyünkön tartózkodni ahhoz, hogy voksolhassunk. Románia területén bárhol szavazhatunk.
- Amennyiben az állandó lakhelyünk szerinti településen vagyunk, csak ott szavazhatunk, abban a szavazókörzetben, ahová az utcánk tartozik.
- Mindenképpen legyen mindenkinél a személyazonossági igazolvány, hiszen ennek hiányában nem fog tudni szavazni.
- Miután felmutattuk a személyi igazolványunkat, és azt leellenőrizték a listában vagy felkerült a nevünk a pótlistára (ez abban az esetben, ha más településen szavazunk), kapunk egy VOTAT feliratú pecsétet és egy szavazócédulát.
- A szavazólapon egyetlen négyzetbe pecsételjenek, ellenkező esetben érvénytelennek minősül.
- Figyeljünk oda arra, hogy a szavazólapon kell, legyen egy kontrol pecsét, amely szavatolja, hogy nem hamisítványról van szó.
- A mozgóurna igényléséhez előzetesen iktatott írásos kérés szükséges.
- A törvény értelmében a kettős állampolgárok állandó lakhelyük szerint szavazhatnak, tehát akinek állandó lakhelye Romániában van, az kizárólag romániai listára szavazhat. Erre azért van szükség, mert mindenki egyszer élhet szavazati jogával, a többszörös szavazás pedig bűncselekménynek minősül.
- Aki Szatmárnémetiben a 14-es, Soarelui, 17-es, Carpati I és II lakónegyedek, a Pálfalvai, Amaci út, a Closca sugárút, az Octavian Goga és Lucian Blaga sugárutak környékén lakik, akkor az 1-28-as szavazóházak valamelyikében járulhat az urnákhoz, ami megfelel a 2-es szavazókörzetnek, ahol május 25-én kétszer is szavaznia kell. Mivel két külön választásról van szó, ezért minden esetben kérdezze meg, hogy hol kell az előrehozott parlamenti választásokra leadnia a voksát, s ott is a fentebbiek szerint járjon el. Ugyanezt vonatkozik azokra, akik az alábbi községek vagy a hozzájuk tartozó települések valamelyikén laknak.: Szatmárhegy, Pálfalva, Kolcs, Szatmárudvari, Aranyosmeggyes,  Borválaszút, Apa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: