2018-06-25 09:35:32• hírek • Bede Emőke

Megkezdődött az érettségi: közel kétezer diákot vártak a vizsgaközpontokba

Június 25-én közel kétezer szatmári diák számára kezdődött meg az érettségi, azonban több mint kétszázan voltak azok is, akik már átélték egyszer a vizsga izgalmait.

Hétfőn a román nyelv és irodalom vizsgával rajtolt el a 2018-as írásbelik sora. Szatmár megye hat vizsgaközpontjába összesen 1946 diákot vártak, közülük 224-en már nem először futnak neki a megmérettetésnek. A diákok szakjuknak megfelelő tételsort kaptak, melynek megoldására 3 óra állt rendelkezésükre, azaz legkésőbb déli 12 órakor mindenkinek le kellett tennie a tollat. Természetesen voltak, akik már az idő lejárta előtt elhagyták a termet, s odakint vitatták meg társaikkal a helyesnek vélt válaszokat. Sok diákot nem csak iskolatársai, de kezüket tördelő szülei is vártak a vizsgaközpontok előtt. Izgalmuk érthető is, hiszen a jegyeknek nagy szerepe lesz a felsőoktatási rendszerbe való belépésben.
 

A reál szakosoknak a harmadik tételben egy Mihai Eminescu- vagy egy Tudor Arghezi-verset kellett elemezniük jól meghatározott szempontok alapján, a humánosoknak pedig Ion Barbu vagy Lucian Blaga költői hitvallásáról kellett értekezniük konkrét művekből vett példák felhasználásával. Mint a helyszínen a diákok elmondták, a tételek nem okoztak különösebb meglepetést, hiszen előzetesen számtalan felkészítő tételmintát oldottak meg, így tudták, mire számíthatnak. Ettől függetlenül mindenkiben megvolt az egészséges vizsgadrukk, hiszen ők maguk is tisztában vannak a megmérettetés fontosságával, épp ezért készültek is keményen a hétfői napra.
 

Az érettségi kedden az anyanyelvi felmérővel folytatódik, szerdán a szakjuknak megfelelő kötelező tárgyból, csütörtökön pedig egy szabadon választható tárgyból adhatnak számot tudásukról. Az első eredményekre július 4-ig kell várni, amikor is délig minden vizsgaközpontban kifüggesztik az eredményeket. Az óvásokat 12 és 16 óra között lehet benyújtani, majd ezek elbírálása után július 9-én közlik a végleges eredményeket is. A sikeres érettségihez minden tárgyból meg kell szerezni az 5-ös osztályzatot, ám a négy tárgy átlagmédiája nem lehet kisebb, mint 6-os.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: