2013-10-09 15:46:37• hírek • Szatmár.ro

Megkezdődött az aláírásgyűjtés a Szatmár-Szilágy-Bihar fejlesztési régióért

A székelyföldi Kovászna, Hargita és Maros megyében is népszavazást készít elő az RMDSZ. Ott a kérdés a következő lesz: akarják-e hogy a három megye egyetlen fejlesztési régiót alkosson Marosvásárhely központtal?

A Szatmár Megyei RMDSZ összesen 20 ezer aláírást szeretne összegyűjteni két hét alatt, hogy a megyében is népszavazást tartsanak a fejlesztési régiók ügyében. Az RMDSZ egy Szatmár-Szilágy-Bihar összeállítású fejlesztési régió létrehozását szorgalmazza, hiszen a mamut-régiókról bebizonyosodott: nem biztosítanak egyforma fejlődési lehetőségeket.

A szerda délben, az RMDSZ székházában megtartott sajtótájékoztatón Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke és parlamenti képviselő, illetve Pataki Csaba, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke és szenátor tartott sajtótájékoztatót. Ennek témája a Szatmár, Szilágy és Bihar megyékben megtartandó népszavazás kezdeményezése volt, amelyen a lakosok három kérdésre kellene választ adjanak. Arra kérdeznek majd rá, hogy a szavazópolgár egyetért-e azzal, hogy a helyi és megyei feladatköröket ne központosítsák; azzal, hogy a jelenlegi nyolc fejlesztési régiót újragondolják, átszervezzék 2-4 megyét tömörítő gazdasági fejlesztési régiókká, illetve azzal, hogy Bihar, Szatmár és Szilágy megyék közös fejlesztési régiót alkossanak.

Pataki Csaba elmondta: már rég bebizonyosodott, hogy a nagy fejlesztési régiókban nincs mindenkinek lehetősége ugyanúgy fejlődni. A jelenlegi, észak-nyugati régióban az elmúlt években egyedül Kolozsvár tudott folyamatos fejlődést mutatni, országos szinten pedig a mamut-régiók a kincses város mellett csak Brassónak, Temesvárnak és Bukarestnek hoztak jelentős pozitív változást.

A szenátor kitért arra is, hogy miért ez a három megye kerülne az RMDSZ álláspontja szerint egy régióba. Szatmár és Bihar megye a határmenti pályázatokban érdekelt, történelmileg és földrajzilag pedig Szilágy megye a másik két megyéhez köthető. Amiatt nem került be a tervbe Máramaros megye, mert egyrészt ők Ukrajnával dolgoznak határon átívelő projekteken és mivel hegyvidékről van szó, sokkal jobban összetartozik Beszterce-Naszód megyével.

Romániában egyedül az RMDSZ-szervezet rendelkezik egy írásos, a kormányhoz leadott, ésszerű fejlesztési régiók megalapításáról szóló tervvel, 2011 óta - jelentette ki Pataki.

20 ezer aláírást gyűjtenének két hét alatt

Kereskényi Gábor a sajtótájékoztató keretében kijelentette: a következő két hétben Szatmárnémetiben 10 ezer, a népszavazás kiírását támogató aláírást, a megye többi településén pedig szintén ugyanennyit gyűjtenének össze. A referendumot ugyanis a lakosság 5 százalékának az aláírásával, illetve a megyei tanács tagjai harmadának kérésével lehet kiírni. Az RMDSZ, biztos ami biztos, mindkét úton kérni fogja a népszavazást.

Azok, akik aláírásukkal támogatnák a kezdeményezést, azok az RMDSZ-székházakban, aláírásgyűjtő pontokon és az önkénteseknél láthatják el kézjegyükkel a gyűjtőíveket. Amennyiben minden rendben fog folyni, a népszavazást december 8-án tartanák meg.

Mindkét politikus fontosnak tartotta kiemelni: nem hagyhatjuk, hogy fejünk felett döntsenek Bukarestben, hanem hangot kell adnunk véleményünknek. A népszavazással pedig pont ezt tennénk.

A népszavazás sikeréhez 50%+1 szavazat kell

A politikusok szerint a többi két megyében civil szervezetek, politikai alakulatok álltak a kezdeményezés mellé és remélhetőleg Szatmár megyében is így lesz.

A népszavazáson arról is véleményt mondhatnak majd a lakosok, hogy szeretnék-e, ha a szóban forgó megyék megtarthatnák-e adminisztratív feladataikat. A legpesszimistább forgatókönyv szerint - ismerve a kormány elképzeléseit - akár úgy is járhatunk, hogy ha megmarad a mamut-régió, Kolozsvárra kell majd mennünk ügyeinket intézni. A kolozsvári  adminisztratív központ pedig rengeteg késlekedést, bürökráciát hozna. Ugyanúgy, ahogy nagy csendben megtörtént a pénzügyi intézmények esetében: az elmúlt időszakban egy hónapnál is hosszabb ideig tartott mondjuk egy cég bejegyzése.

Kereskényi Gábor és Pataki Csaba is hangsúlyozta: a kisebb, logikusan összeállított régiók ügye nem román vagy magyar érdek, hanem a megye összes lakosának az érdeke. Ahhoz pedig, hogy a népszavazás eredményes legyen, a választásra jogosultak eggyel több mint a felének részt kell vennie ezen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: