2013-12-19 14:38:20• hírek • Szatmár.ro

Megkezdődött a téli madáretetés

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti munkatársai megkezdték a téli madáretetést a Kossuth-kertben felállított madáretetőben.

Az etetőt 2012 februárjában helyezték ki, amelyet azóta rendszeresen töltenek fel különböző magokkal. A rendszeres téli madáretetés több madárfaj számára jelentheti a hideg évszak sikeres átvészelését. A táplálék kihelyezésének rendszeressége fontos, mivel a madarak könnyen hozzászoknak és számítanak a biztos táplálékforrásra. A madaraknak ez jelentheti az egyetlen táplálékforrást, mivel a vékony hóréteg is eltakarhatja a madarak szükséges táplálékát. A rendszerességen kívül, ugyanolyan fontos a kihelyezett táplálék összetétele. A kihelyezett keverék olajos magokat ajánlott tartalmaznia, amelyeknek magas a zsírtartalmuk és tápértékük a madarak számára.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti a tavalyi etetés során összesen 70 kg magot, elsősorban napraforgómagot, használt fel.

A Kossuth-kerti etetőt számos madárfaj látogatja előszeretettel. Előforduló fajok például a meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes), a fenyőpinty (Fringilla montifringilla), az erdei pinty (Fringilla coelebs), a kék cinke (Parus caeruleus), a széncinke (Parus major), a csuszka (Sitta europaea), a házi veréb (Passer domesticus), a mezei veréb (Passer montanus) és a zöldike (Carduelis chloris).

Ezen fajok tisztes távolságból meg is figyelhetőek táplálkozás közben. Sokuk számára ez a madáretető jelenti a biztos jövőt és a tél átvészelését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: