2013-10-25 16:27:24• hírek • Szatmár.ro

Megkezdődött a színházban az ünnepi hétvége

A Brighella Bábszínház alapításának 10 éves évfordulóján Vitéz László is itt lesz.

A szatmári bábszínészek fellépésével, a Pöttöm Panna című előadással vette kezdetét a 10 éves fennállását ünneplő Brighella Bábszínház, a Harag György Színtársulat bábtagozatának ünnepi hétvégéje.

A folytatásban, a szombati és vasárnapi nap során is lesznek bábelőadások, amelyeket meghívott színészek, társulatok adnak elő. Az egyik ezek közül a pécsi MárkusZínház előadása, a Mátyás király szárnyai.

Az előadásról így írnak annak alkotói: Több mint ötszáz éve ükapánk ükapja idején, egészen más világ volt Magyarországon. Ebből az időből maradt ránk híre és neve törökverő Hunyadi Jánosnak és az Ő fiacskájának, Mátyásnak. Nevelték tudósságra, bajvívásra… és egy napon a Duna jegén két angyal királlyá koronázta. Szilágyi Erzsébet és Hunyadi János emlékezik vissza nagy királyunk gyermekkorára, győztes csatáira, és lelkének égbe szállására…. Akkor még angyalok töltötték meg az eget, a kapukban sárkányok tisztelegve fújták a tüzet…

Szereplők:

Hunyadi János: Pilári Gábor - Blattner Géza-díjas
Szilágyi Erzsébet: Vajda Zsuzsanna - Blattner Géza-díjas
Színpadra állította és a bábokat életre kelti: Pilári Gábor és Vajda Zsuzsanna
Kovács Márton muzsikáját Pilári Lili Eszter szólaltatja meg.

Az előadást a társulat több mint 250 alkalommal játszotta Magyarországon és más országokban. A produkció megkapta a III. Országos Gyermekszínházi Szemle I. díját és az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy-díját.

Részlet a MárkuSzínház előadásából

A bábos hétvége egy másik nagyon várt előadása valószínűleg a Vitéz László és a csodamalom - vásári bábjáték, a kaposvári BábSzínTér (Pályi János) előadása lesz.

Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik, legalább képzeletünkben vagy akár a bábszínházban, jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal. S ez a valaki most itt van, s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják! A hagyományos vásári bábjátékban a piros sapkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűsbáb-játék ez, melyet a vásári mutatványok előznek meg. Ki Vitéz László, szó szerinti „jobb keze” történetünkben? Nem más, mint Pályi János, aki ebben az előadásban nyújtott alakításáért számos nemzetközi fesztiválon a legjobb bábjátékos díját nyerte el.

- Pályi János pedig a legkiválóbb bábszínészek közé tartozik. Vitéz László-játéka azért reveláció, mert miközben gondosan megőrzi az eredetit, tovább is építi a saját szája ízének megfelelően - mondja az előadásról Bóta Gábor kritikus.

Pályi János és Vitéz László

Az ünnepi bábos hétvége programja:

Október 26. - szombat, Ács Alajos Játékszín:

11 óra: Hivatalos megnyitó

Mátyás király szárnyai a pécsi MárkusZínház előadása - belépő 7 Ron gyerekeknek és 12 Ron felnőtteknek

18 óra: Csongor és Tünde a pécsi MárkusZínház ifjúsági- illetve felnőtt előadása - belépő 12 Ron egységáron

Október 27.- vasárnap, Ács Alajos Játékszín:

11 óra Vitéz László és a csodamalom a kaposvári BábSzínTér (Pályi János) előadása - belépő 7 Ron gyerekeknek és 12 Ron felnőtteknek

11:30-tól: Ludibundus játszószínház - ingyenes

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: