2018-07-31 07:33:44• hírek • Bede Emőke

Megkezdődött a sertéstartó gazdák kártalanítása

Kereken egy évvel ezelőtt ütötte fel fejét megyénkben az afrikai sertéspestis. Az azóta eltelt 12 hónapban nem csak nálunk alakultak ki újabb gócpontok, hanem az ország más megyéiben is megjelent a sertésgazdák által rettegett kór.

2018. január 1. és július 25. között 440 fertőző gócot regisztráltak az országban, ezek közül szerencsére csak két esetben volt szó nagyüzemi sertéstelepekről. Az afrikai sertéspestis felbukkanását illetően két érintett zónáról beszélhetünk. Az északnyugatiba tartozik Szatmár, Bihar és Szilágy megye, ezekről együttesen elmondható, hogy a fertőzés lassú ütemben, de folyamatosan terjed, a gócpontok száma ezen a területen jelenleg 22. Ezzel szemben a délkeleti zónában, melybe Tulcea, Braila, Konstanta és Ialomita megyék tartoznak, az ASP hihetetlen gyorsasággal és intenzitással terjed, jelenleg 418 gócpontról van tudomása az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóságnak (ANSVSA).
 

Bár az emberre nem veszélyes az afrikai sertéspestis, mégis komoly károkat okozhat az ország gazdaságában, ugyanis minden fertőzött disznót és az állattal közvetlen kapcsolatban levő többi sertést is le kell ölni, illetve a tetemeket meg kell semmisíteni. Érdemes azonban tudni, hogy mindazon gazdákat, akiknek állatai be voltak jelentve az országos adatbázisba, kártalanítják. Az ehhez szükséges pénzügyi alapot az Európai Bizottság folyósította az ANSVSA-nak, az első összegeket pedig már ki is utalták a sertésgazdáknak.
 

A kártalanítás mértékéről egy szakbizottság dönt, mely figyelembe veszi a leölt állatok számát, súlyát, nemét, de emellett azt is, milyen hústerméket készítettek volna belőle és ezt milyen áron lehetett volna értékesíteni. A kifizetés a sertésállomány leölésétől számított 90 napon belül történik meg. Eddig 51 kártalanítást igénylő dossziét értékelt a bizottság, a hétfői napon pedig mindegyik esetben kiutalták a megítélt kompenzációs összeget. További 349 esetben jelenleg is zajlik az elbírálás.
 

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság továbbra is arra kér minden sertéstartó gazdát, azonnal jelezze a települése állatorvosa felé, ha a fertőzés legkisebb gyanúja is felmerül. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: