2010-10-01 16:25:52• hírek • Szatmar.ro

Megkezdődött a pálinkafesztivál

Hivatalos ceremóniával nyitották meg az első Szatmári Nemzetközi Pálinkafesztivált Szatmárnémetiben.

A Kálvária templom adott helyet a szatmári Pálinkarend tagjai lovaggá ütésének. A péntek délelőtti rendezvény emelkedettebb hangulatához a fúvószenekar, illetve a lovas „felvonulás" is hozzájárult. A református, görög katolikus, valamint az ortodox egyház képviselői áldásukban egyúttal kérték a gondviselőt, hogy jó termést adjon a továbbiakban is. A humorosabb konferálás, illetve az új lovagok eskütétele után az összegyűltek a Kossuth kertbe indultak, hogy a román nemzeti szalag elvágásával, immár hivatalosan is megnyissák a fesztivált.

A pálinkával való koccintás után a politikusok és az összegyűltek végigkóstolhatták a térség párlatait, amiből jelentős készletet hoztak magukkal a termelők.

Az október 1-3 között rendezett esemény legnagyobb részét Európai Uniós pályázatokból fedezik. Az összesen 943 134.50 lej értékű, két éves projektből 614 167.50 lejt az Európai Régiófejlesztési Alap biztosít, 231 216 lejt az állami költségvetésből különítenek el, míg a saját hozzájárulásnak értéke 97 751 lej.

A rendezvény fő célja Szatmár megye turizmusának fellendítése, a turistaszezon meghosszabbítása, a gazdasági szereplők jövedelmének, illetve a turisták számának növelése, egy multietnikai és multikulturális esemény keretén belül.

A cél magasztos és remélhetőleg eléri célját. Mi sem bizonyítja jobban a turistacsalogatás elvét, mint a román nyelvű prospektusok mellett felbukkanó angol, magyar, illetve ukrán nyelvű ismertetők. A Kossuth kertbe kilátogatók a többnyire avasi pálinkán kívül különböző színvonalas román néptáncot tekinthetnek- és népzenét hallgathatnak meg, a románul nem tudó turistákat pedig egy cirill betűs banner is fogadja.


Aki a magyar-, német-, cigány- néptáncokra, illetve népzenékre kíváncsi, szintén megtalálják a szórakozási lehetőségeket, hiszen a szervezők erre is gondoltak. Pénteken 15-15 percet biztosítanak erre, szombaton a bogdándi Roszmalint léphet negyven perc erejéig a színpadra, majd ezt követően a német kisebbség negyed órában szórakoztat, vasárnap pedig a majtényi tánccsoport ad elő magyar, német, illetve cigány néptáncot félórában.

Aki beszeretne kapcsolódni a táncba, minden bizonnyal alkalmat kaphat a balkáni népek körében igen közkedvelt hora „járására", illetve a fesztivál mindegyik napján részt vehet elismert román népdalénekesek koncertjén is.
A fesztiválra a szatmárnémeti Aranykapusok ismét összegyűjtötték a hagyományőrző kézműveseket, így azok is értékes tárgyakra találhatnak a rendezvényen, akik egy másik kultúra alkotásaira is vevők.

A belépés természetesen ingyenes.


Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke és Bostinescu Elena a Régiófejlesztési és Turisztikai minisztérium képviselője nyitotta meg hivatalosan a fesztivált.
Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke és Bostinescu Elena, a Régiófejlesztési és Turisztikai
minisztérium képviselője nyitotta meg hivatalosan a fesztivált.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: