2011-02-24 16:05:36• hírek • Póti Orsolya

Megkezdődött a márciuska-vásár

Szatmárnémetit is ellepték a márciuska-árusok, a hideg ellenére egyesek a szokásos időpontnál korábban kitették portékáikat. Körülnéztünk: az idei kínálat sokkal színesebb, és az árak is elfogadhatóak.

A lóherére, patkóra, szívre vagy éppen virágokra hasonlító apró ajándéktárgyakkal a hagyomány szerint március elsején ajándékozzák meg a férfiak a nőket, akik a megújulás és a termékenység jelképei, ahogyan a tavasz is. A márciuska- vásár Szatmárnémetiben is kezdetét vette, a legtöbb árus a megszokottnál hamarabb, azaz már hétfőtől piacra dobta portékáját.

Bár a tavasz még nem köszönget, az árusok bíznak a sikeres vásárban. Szerintük a márciuska-ajándékozás még mindig népszerű, és a változatos kínálat, a színes darabok vonzzák az embereket.  A Moda Ház előtti sétányon végighaladva több száz márciuska közül válogathatnak a tavasz eleji szokás követői, és egyéb szimbolikus ajándéktárgyak is gazdára várnak.

A tavalyi kínálathoz viszonyítva az idei vásár jóval színesebb, és az árak nem változtak. A hagyományos - patkó, szív, hóvirág alakú - márciuskák darabonkénti ára mindössze 2 lej; találunk 3-5 lej között gyöngyökkel, kövekkel ékesített kitűzőt, vagy 10 lejért nagyobb és díszesebb márciuskát.

A kínálatból az igényesebb férfiak is megtalálják a kedvükre való ajándéktárgyat, ugyanis 20 lejért már arannyal futtatott, elegánsabb kitűzővel lephetik meg hölgyismerőseiket.  Márciuskát ajándékozni egyszerűen figyelmességet jelent; egy olyan román népszokás, amit az idők folyamán a romániai magyarok is átvettek.



Egyes árusok már hétfőtől forgalmazzák a márciuskákat
Egyes árusok már hétfőtől forgalmazzák a márciuskákat



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: