2009-04-24 13:58:57• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Szombaton tartják a kongresszust

Alapszabályát és programját készül módosítani szombaton Kolozsváron rendezendő IX. kongresszusán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az eseményre meghívottként Traian Basescu államfőt is várják.

A Diákművelődési ház ad otthon a szövetség kongresszusának, amelyre "félidőben" kerül sor, azaz nem lesz tisztújítás (az csak a két év múlva tartandó kongresszuson lesz esedékes), ezúttal csak az alapszabályzatot és a programot módosítják.

Ötszáznégy küldöttre, hatvan-hetven meghívottra és közel száz újságíróra számítanak a házigazda kolozsváriak. Kovács Péter ügyvezető alelnök, kongresszusi biztos arról tájékoztatta a sajtót, hogy a küldöttek egy része valamely RMDSZ-testület tagjaként lesz jelen az értekezleten, másik részét a megyei szervezetek, a platformok, valamint a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) delegálja.

Traian Basescu államfő és Emil Boc miniszterelnök, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) elnöke is jelezte részvételét. Az RMDSZ valamennyi magyarországi és romániai parlamenti pártot meghívta kongresszusára. Magyarországról az MDF-et Dávid Ibolya elnök, az MSZP-t Lendvai Ildikó elnök képviseli, a Fidesz részéről Németh Zsolt, az SZDSZ-től pedig Kovács Kálmán országgyűlési képviselő érkezik a kincses városba, emellett Kolozsvárra várják Gémesi Ferenc nemzetpolitikai szakállamtikárt is. Számítanak a határon túli magyar szervezetek vezetőire is, Csáky Pálra Szlovákiából, illetve Gajdos Vilmosra Ukrajnából.

A román politikusok közül Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének részvétele biztosra vehető - mondta Kovács. A Szociáldemokrata Pártot (PSD) Viorel Hrebenciuc képviselőházi frakcióvezető képviseli majd az értekezleten.
Markó Béla, a szövetség elnöke "kulcsfontosságú pillanatnak" nevezte a héten tartott bukaresti sajtóértekezletén a kolozsvári fórumot. Utalt arra, hogy az elmúlt két évtizedben a romániai magyarság érdekképviseleti szervezetének sikerült egy sor fontos egyéni jogot kivívnia a kisebbségek számára, többek között az oktatás, az anyanyelvhasználat terén. "Most egy új fejezetet nyithatunk: a kollektív jogokét" - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy mindez főleg döntési jogokat jelent a kisebbségi közösségeket érintő kérdésekben, akárcsak különböző autonómiaformákat.

A szövetségi elnök vízválasztóként értékelte a mostani kongresszust. Megállapította: véget ért az RMDSZ kormányzati részvételének időszaka, ennek mélyreható elemzését a kongresszuson végzik el, számba véve az eddigi eredményeket, majd - figyelembe véve az RMDSZ új, ellenzéki helyzetét - további terveket és irányvonalakat határoznak meg a jövőre nézve. Az RMDSZ elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az év végén húsz éves lesz a szövetség, amely véleménye szerint a legstabilabb politikai alakulat Romániában.

Markó Béla: vízválasztó lesz ez a kongresszus

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: