2008-08-15 16:19:52• hírek • Szatmar.ro

Egyre több a kóbor kutya támadás

 Elszaporodtak a kóbor kutyák, hiszen október óta nem működik sintértelep Szatmárnémetiben.  

A város egyes részei veszélyessé váltak az elmúlt időszakban, hiszen egyre többször hallani kóbor kutya támadásról. Utánanéztünk, mit tehet az, aki hasonló eset áldozatává válik.

A minap felkereste szerkesztőségünket Darabos István tanuló, akit a 16-os lakótelepen már több alkalommal ért kutyatámadás, s aki az egyik komolyabb eset után eredménytelenül tett feljelentést a rendőrségen.

István az egyik este a Golescu és a Decebal híd közti útszakaszon sétált hazafelé, amikor négy kóbor kutya jelent meg előtte. Az állatok mindaddig nem mutattak agresszivitást, míg István el nem haladt mellettük, ugyanis ezt követően két kutya a lábába harapott, amelyek egyetlen mozdulattal a földre teperték őt. - Olyan mélyen megharaptak, hogy másnap tetanuszt kaptam, aztán veszettség elleni oltásra is el kellett mennem -magyarázza István, aki szerint ha akkor nem pattan fel hirtelen, az állatok komoly kárt tettek volna benne. A fiú bejelentést tett a rendőrségen, ahol csupán egy hivatalos nyilatkozat kitöltéséig jutott az ügy. -Azt mondták, ha komolyabb eredményt szeretnék, akkor próbálkozzak a Polgármesteri Hivatalnál, ahol szintén nem jutottam előrébb – meséli István. 

Jelenleg a városban nem működik sintértelep, hiszen októberben az uniós normák hiánya miatt lezárták a területet. Balog Józseftől, az egykori fősintértől megtudtuk, amíg dolgozott havonta körülbelül száz kutyát gyűjtött be a város különböző részeiről, amelyeket egy idő után elaltattak.

-Én is tisztában vagyok vele, hogy borzasztóan elszaporodtak a kóbor kutyák, ezért is vásároltam egy területet Dara és Pusztadaróc közt, ahová majd egy kutyamenhelyt szeretnék létrehozni. Remélem a szükséges engedélyt tavaszig be tudom szerezni. Jelenleg sajnos semmilyen megoldás nincs a kóbor kutyák ellen – mesélte a terveket Balog.

A Polgármesteri Hivatalnál is érdeklődtünk, mit tehet az, aki hasonló eset áldozatává válik. Mint kiderült -kutyamenhely hiányával - egyáltalán nem egyszerű egy ilyen ügy kezelése. A rendőrségen tett bejelentést követen, ha kiderül, hogy a támadó kutyának nincsen gazdája a Polgármesteri Hivatalnak az érvényben lévő törvények alapján kell eljárnia a veszélyes állat ellen. Ha megállapítják, hogy van tulajdonosa, akkor az illetőre hatalmas büntetést róhatnak ki. Azonban a legtöbb esetben hosszú hónapokig is eltarthat, míg rájönnek, hogy valóban gazdátlan állatról van-e szó. A hosszú és eredménytelen nyomozás legtöbbször elveszi a kedvét a sértettnek, inkább annyiban hagyja az egész ügyet. Jelenleg nem tehetnek többet, minthogy messziről elkerülik a kóbor kutyák falkáit.

P.A.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: