2009-07-23 23:43:34• hírek • Gozner Gertrud

Megkezdődött a Samfest Jazz

Csütörtök este kisebb csúszással, fél nyolc körül vette kezdetét az ötödik alkalommal megszervezett szatmárnémeti dzsesszfesztivál, a Samfest Jazz. Az egykori Victoria mozi terme megtelt a jó zene kedvelőivel. A rendezvény szervezői idén is a Polgármesteri Hivatal és a G.M. Zamfirescu Művelődési Ház.

Elsőként a saját meghatározásuk szerint etno-dzsessz-funk zenét játszó magyarországi és romániai tagokat is számláló nemEZ együttes lépett a közönség elé. A magyar népdalokból ihletődött pajzán nótákkal és cinkos tekintetével a csapat örökké mosolygó énekesnője teljesen elvarázsolta a közönséget. Amint a számok közötti szünetekben megtudtuk, kalandos életút áll a zenekar mögött, tagjait eleinte ötszáz kilométer választotta el egymástól, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy és Szeged között zajlottak a próbák. Végül tavaly megszületett a bemutatkozó lemezük Ötös fogat címen.

A pörgő kezdés után a Cserey Csaba Duó mutatkozott be a Samfest Jazz színpadán. Az ismert szatmári dobművész egy ifjú tehetséggel, a 16 éves Balázs Gergővel alkotott párost, és adták elő gitárra és ütőhangszerre improvizált dalaikat. Még elég friss a zenekar, alig két hete alakultunk - tudtuk meg Csabcsitól. Még annyira újak, hogy eddig csak négy számuk született, és amikor a közönség megérdemelten visszatapsolta őket, újból eljátszották az egyik kedvencüket.

Ezután a romániai származású nemzetközi hírű szaxofonos, Nicolas Simion együttese lépett fel a dzsesszfesztiválon. A jelenleg Kölnben élő világklasszis zenész az etno-dzsessz elismert képviselője, saját bevallása szerint munkája sokszor ihletődött Bartók Béla műveiből és a Kodály által gyűjtött magyar népdalokból. A dzsessz zene rajongóit holnap is visszavárják az Insomnia Clubba, a fesztivál pénteken 19 órától folytatódik neves magyarországi és egyesült államokbeli fellépőkkel.


A nemEZ zenekar lépett először a szatmári közönség elé.


Balázs Gergő és Cserey Csaba duója.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: