2011-06-26 10:04:10• hírek • Szatmár.ro

Megkezdődött a Jézus Szíve Nagykilenced

Scheffler János síremlékének és emlékszobájának megáldásával vette kezdetét a boldoggá avatásig tartó  Jézus Szíve Nagykilenced.

A Jézus Szíve Kilenced minden évben megelőzi az egyházmegyei búcsút, mintegy lelki felkészülést nyújtva a híveknek a mindig nagy eseményre. Idén azonban a Jézus Szíve Búcsú egyben boldoggá avatás is lesz: egykori püspökünkről, Scheffler Jánosról mondja ki július 3-án az egyház, hogy biztosan a Jóisten mellett van, életpéldája, áldozata alapján követésre, tisztelete méltó. Az eseményhez idén a kilenced is igazodik, így kilenc napon át, a szatmárnémeti székesegyházban este hét órás kezdési időpontokkal a szentmisék prédikációi Scheffler János jellemvonásaira, életének különböző aspektusaira épülnek.

A felkészítő  szentmisék sorában az elsőre június 24-én pénteken este hét órától került sor, egyben alkalmat adva Scheffler János új sírhelyének és a mostanra elkészült emlékszobájának megáldására is. A vértanú püspök földi maradványait ugyanis a boldoggá avatásra készülve, június 17-én felhozták a Székesegyház kriptájából és a jobb mellékoltár melletti új síremlékbe helyezték. A templomtérből jobb oldalon nyílik ugyanakkor az az emlékszoba, melyet Sabau Trifu Cristina képzőművész tervezett meg és rendezett be, a püspök személyes tárgyait, a rendelkezésre álló fotódokumentációt, illetve számos Scheffler Jánostól származó idézetet felhasználva, kihangsúlyozva a kontrasztot a megélt nehézségek, áldozatok és a mennyei dicsőség között. Az emlékszoba a boldoggá avatás napjától látogatható majd.

A szentelés előtt Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök Scheffler János áldozatára egy evangéliumi idézettel utalt: „Bizony, bizony, mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz. Aki szereti életét, az elveszíti, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti az örök életre. Aki nekem szolgál, az engem kövessen, s ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt megtiszteli az Atya (Jn12 24-26). Scheffler János püspökünk életére nagyon ráillik ez az evangéliumi szakasz, de ugyanúgy mindannyiunk életére vonatkozhat, hiszen Jézus nem csak egyeseknek mondta el, hanem minden őt követőnek. Ne felejtsük el, Jézus azt szeretné, ha az Atya minket is becsülne, nagyra tartana. Ezért fogunk majd sokat imádkozni vértanú püspökünkhöz a boldoggá avatás után, hogy ő járjon közben értünk, hogy ezek a szavak minél inkább a mi életünkre is vonatkozhassanak"-mondta Schönberger Jenő püspök atya.

A kilenced első szentmiséjének prédikációját Sorsközösségvállalás címmel Ft. Dr. Hankovszky Ferenc püspöki helynök mondta. Ebben, a keresztény ember képéről beszélt, mely sokszor passzív képzettársításokat visel. Meglátásában Szent Pál adja a keresztény ember hű portréját, a célra futó emberét.A sorsközösségvállalás fogalmának analízisében kijelentette, a sors kérdése állandó  kölcsönhatásban van: „Van az életemet formáló sorsom, ezt tudom, de azt is tudom, hogy van sorsomat formáló életem. Tehát vissza tudok hatni a sorsomra azzal, ahogyan élek és itt nagy felelősség hárul rám, főként, mint keresztényre. Mi az, ami hat rám és mindnyájunkra? Mi tartozik bele a sorsunkba? Például a családunk, a milliő, ahol élünk, génjeink, amiket örököltünk. Ezenkívül van egy kozmikus sorsunk - amikor tudom, hogy szívestül, sorsostól, sorsalakításostól Isten kezében tudom magamat, és életemmel igyekszem Isten tetszésére élni, és amit ő annyira kér: szolgáló szeretetben másokért élni."

A Jézus Szíve Nagykilenced további szentmiséiben, szombaton Derűsen az élet útján témában Ft. Dr. Tempfli Imre tart szentbeszédet, vasárnap A kegyelem folyamában gondolattól kiindulva Ft. Láng Pál, hétfőn Hit a Gondviselésben címmel Ft. Heidelsperger István, kedden Isten arcát látni másokban témával Ft. Ilyés Csaba, szerdán Bűnbánó lelkület témával Ft. Merlás Tibor, csütörtökön Szívvel gondolkodni cím alatt Ft. Szinovácz György, pénteken délelőtt kilenc órától A szeretet szolgálatában témában Ft. Kirner Ferenc, délután hét órától Testvéribb közösséget építeni gondolattal Ft. Bohán Béla SJ, míg szombaton este hét órától Megbocsátó szelleme címmel Ft. Reszler Mihály elmélkedésével zárul a sorozat. A Kálvária templom román közössége is megkezdte a kilencedet, ők a Zárda templomban találkoznak este hét órás kezdési időpontokkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: